Privrženost vrijednostima OEBS-a od izuzetne važnosti

Privrženost osnovnim vrijednostima OEBS-a od izuzetne je važnosti za rješavanje aktuelnih bezbjednosnih izazova, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Objavljeno: 06. 12. 2018 - 19:15
Foto: MVP

Darmanović učestvuje na 25. zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS-a, koji se danas i sjutra održava u Milanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je, govoreći o ulozi OEBS-a u pravcu jačanja bezbjednosti, kazao da su aktivnosti organizacije i puno poštovanje temeljnih vrijednosti OEBS-a od izuzetne važnosti za rješavanje bezbjednosnih izazova.

„Aktuelne krize samo potvrđuju relevantnost koncepta sveobuhvatne sigurnosti OEBS-a i pokazuju značaj uloge koju OEBS ima u obezbjeđivanju jedinstvene platforme za konstruktivni dijalog o najbitnijim bezbjednosnim pitanjima“, istakao je Darmanović.

On je, kako se navodi, ukazao na neophodnost čvrste privrženosti osnovnim vrijednostima OEBS-a - poštovanju demokratije, vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda.

„U kontekstu nedavne upotrebe vojne sile i ruskih aktivnosti u Azovskom moru i Kerčkom prolazu, koje trenutno predstavljaju najveći i najozbiljnji izazov evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi, Darmanović je ocijenio da se radi o još jednoj direktnoj posljedici kršenja temeljnih principa na kojima OEBS odnosno međunarodni poredak počivaju“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je podsjetio da je Crna Gora izrazila zabrinutost zbog incidenta i pridružila se pozivima za deeskalaciju tenzija.

„Na toj liniji ponovio da Crna Gora u potpunosti podržava rješavanje krize mirnim i diplomatskim putem, uključujući i Trilateralnu kontaktnu grupu i Normandijski format, koja se temelji na suverenitetu, jedinstvu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Ministastva, Darmanović je na marginama Ministarskog savjeta razgovarao sa italijanskim kolegom Enzom Moaverom Milanezijem.

„Sagovornici su pozdravili priroritete italijanskog predsjedavanja usmjerene na jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja, borbe protiv radikalizacije, promocije dobrog upravljanja i borbe protiv korupcije, borbe protiv netolerancije i diskriminacije te jačanja strukturnog dijaloga“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je u Milanu razgovarao i sa šefom diplomatije Slovačke Miroslavom Lajčakom, ministrom vanjskih poslova Jermenije Zohrabom Mnatsakanijanom, kao i azerbejdžanskim kolegom Elmarom Mamadjarovim.

„Delegacija Crne Gore je, tokom Ministarskog savjeta u Milanu, učestvovala na pratećem događaju koji je bio posvećen inicijativi Francuske i Njemačke za sveoubuhvatnu kontrolu malog i lakog naoružanja (SALW) na Zapadnom Balkanu i usvojenoj mapi puta“, dodaje se u saopštenju.