DPS pokreće inicijativu za razrješenje Jokića

Nastavak 16. sjednice SO Kotor zakazan je za 18. decembar 2018. godine, odlučio je Kolegijum predsjednice lokalnog parlamenta Dragice Perović, što će biti četvrti pokušaj da se sjednica, koja je počela 15. maja, konačno završi.

Objavljeno: 07. 12. 2018 - 07:11

U međuvremenu, predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović najavio je da će klub odbornika ove partije podnijeti prijedlog Skupštini za razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića.

Koalicija na vlasti Demokrate, DF, SDP i URA, uz podršku i kontrolnu ulogu SNP-a je u dubokoj političkoj krizi već duži period, pa su ove godine uspjeli da počnu, održe i završe samo jednu sjednicu lokalnog parlamenta.

Tačke sporenja koalicionih partnera na vlasti u Kotoru, koje su na dnevnom redu i ove sjednice parlamenta, su verifikacija 14 odluka koje je umjesto kotorske skupštine donio predsjednik opštine Vladimir Jokić.

Odbornici SDP su već najavili da neće dati svoj glas za odluke jer smatraju da su donešene mimo zakona. Odluke kotorskog gradonačelnika omogućavaju direktnu smjenu SDP kadra u kotorskim javnim preduzećima.

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da su im time ugroženi partijski interesi, ali i lični interesi nekih funkcionera koji kontrolišu lokalna javna preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija.

Ukoliko ove odluke predsjednika opštine ne dobiju potrebnu većinu, to bi moglo značiti i početak kraja zajedničkog vladanja u Kotoru. Opozicione partije, koje imaju 16 odbornika, već su se izjasnile da će glasati protiv verifikovanja odluka predsjednika a isti stav imaju i tri odbornika SDP-a.

Predsjednik Opštinskog odbora kotorskog DPS-a Željko Aprcović najavio je Pobjedi da će klub odbornika ove partije podnijeti prijedlog Skupštini za razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića.

Za tu inicijativu potrebna je trećina odbornika. Predsjednica parlamenta obavezna je da zakaže sjednicu u roku od 30 dana.

Ukoliko bi SDP podržao tu inicijativu bila bi obezbijeđena većina koja, sasvim sigurno, ruši predsjednika Jokića.

Da li će se održati sjednica koja je više puta najavljivana pa odlagana, teško je ocijeniti. Od posljednjeg okupljanja odbornika prošlo 5 mjeseci i 18 dana, i da Vladu Crne Gore od upozorenja lokalnoj upravi, a potom i donošenja prinudne uprave dijeli samo 13 dana.

(opširnije u Pobjedi)