Traže da Ustavni sud naloži da Amfilohije odgovara za govor mržnje

Crnogorski pokret podnio je ustavnu žalbu zbog odluke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da odbije njihovu pritužbu na rješenje Osnovnog tužilaštva u Podgorici kojim je odbijena krivična prijava protiv poglavara Srpske pravoslavne crkveu Crnoj Gori Amfilohija Radovića zbog širenja govora mržnje.

Objavljeno: 07. 12. 2018 - 07:28

Ustavnu žalbu podnijeli su zbog, kako su naveli, „povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih članovima 6, 7 i 8 Ustava Crne Gore (Sl. CG, br. 1 od 25. oktobra 2007), a nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava“.

Podsjećaju da su 6. avgusta podnijeli krivičnu prijavu protiv protiv Radovića zbog krivičnoga djela povrede ugleda maroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnoga zakonika i krivičnoga djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370.

Izjave

Prijavu su inicirali nakon Radovićevog intervjua dnevnim novinama Vijesti 5. avgusta u kojem je izjavio: „U narodu i sad kažu - pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima“.

- O Crnogorskoj crkvi je kazao: „Da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničkopartizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi... Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaštvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu... ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole“...

Pa je nastavio: „Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca - prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu“ – podsjetili su na Radovićeve izjave.

Oni su kategorični da je poglavar SPC u Crnoj Gori ovakvim izjavama počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG.

Ocjenjuju, pored ostalog, da je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata,  namjerno narušio ugled CPC i nacionalnoga imena Crnogorac.

Ukazuju i na to da je Radović „istovremeno nekrštene građane izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija“.

Preporuka

Takvom izjavom, ističu, počinio je i krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ.

Iz Crnogorskog pokreta su upozorili da Radović u kontinuitetu širi govor mržnje, podsjećajući i na neke njegove ranije izjave.

- Nakon što smo iscrpli sva djelotvorna pravna sredstva predlažemo Ustavnom sudu da na temelju člana 149 stav 3 Ustava Crne Gore odluči o našoj ustavnoj žalbi podignutoj zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, a u vezi s čl. 6 koji obavezuje na poštuje prava i slobode drugih, čl. 7 koji zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu i čl. 8 koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu, i stane u odbranu i zaštitu najvećihvrijednosti evropske civilizacije- antifašizma, antiklerikalizma i građanskoga društva– naveli su oni u žalbi.

Ističu da „treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale Beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću riječ u anticrnogorskome pokretu, oličenom u opoziciji; da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrijednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji“.