Slijepa žena kreirala aplikaciju koja će mnogima olakšati život

Nakon što je ostala slijepa u 14. godini, Čieko Asakava provela je deset godina razvijajući tehnologiju koja svakodnevno mijenja živote mnogih slijepih ljudi, javlja BBC.

Objavljeno: 10. 12. 2018 - 21:52

"Kad sam počela ovaj projekat, nisam imala nikakvu tehnologiju koja bi mi mogla pomoći. Nisam mogla da pročitam ništa niti da odem negdje sama", rekla je dr Asakava koja je oslijepila sa 14 godina nakon nesreće u bazenu.

Teška situacija ju je navela da počne da uči i koristi kompjuter kao slijepa osoba, te je uskoro dobila posao u IBM-u. Dok je radila u kompaniji, završila je svoj doktorat. Ona je proizvela program koji prevodi glas u tekst i obrnuto, te je tako otvorila mnoga vrata slijepim osobama u Japanu.

Dr Asakava je razvila tehnologiju koja se zove NavCog i funkcioniše preko aplikacije na pametnim telefonima i pomaže slijepima da se lakše snalaze na raznim lokacijama. Ova aplikacija je još uvijek u početnoj fazi, te je dostupna samo u Japanu i nekim dijelovima Amerike, a iz IBM-a su nedavno izjavili da će aplikacija uskoro biti lansirana u cijelom svijetu.

Stariji par Kristin Hansindžer i njen suprug Daglas Hansindžer su slijepi i oboje koriste aplikaciju već nekoliko mjeseci. Oni su izjavili da im aplikacija pomaže da imaju veću kontrolu nad svojom situacijom i da sada mogu da hodaju i po nepoznatim dijelovima grada bez straha da će se izgubiti ili povrijediti.

Idući projekat dr Asakave je prtljag koji će funkcionisati po principu robota, te će se sam kretati za vlasnikom i najaviti kada naiđu na stepenice jer se tada mora podići.

"Želim da uživam kada putujem sama, zato ću se maksimalno fokusirati na ovaj prtljag, čak i ako mi to oduzme dosta vremena", rekla je ona.