MARKOVIĆ: Ulaganja u autoput premašiće 500 miliona do kraja 2019.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas na premijerskom satu da je sjeverni region Crne Gore decenijama bio manje razvijen od preostala dva regiona, da su tu nerazvijenost karakterisali viša stopa nezaposlenosti, niži dohodak i niska stopa ekonomskog rasta, ali da smo nakon dvije godine i dosljednih mjera ekonomske politike, svjedoci da referentne analize pokazuju pozitivne pomake po svim navedenim aspektima.  

Objavljeno: 12. 12. 2018 - 13:58

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Danijela Živkovića koliko iznose izdvajanja iz kapitalnog budžeta za sjeverni region od početka rada aktuelne Vlade, premijer je istakao da će do kraja naredne godine ulaganja u autoput premašiti cifru od 500 miliona eura.

„Velike investicije se nastavljaju i o tome će se detaljnije govoriti tokom rasprave o budžetu, vezano za kapitalni budžet“, istakao je Marković.  

Kako je dodao, "danas već možemo gledati kako niču novi kilometri savremenih puteva, a pred nama su novi skijaški centri, nove škole, vrtići, rekonstruisane bolnice“.

Premijer je rekao da je njegova Vlada posvećenost ravnomjernom regionalnom razvoju potvrdila u prethodne dvije godine i kroz iznos sredstava opredijeljenih za projekte na sjeveru u okviru Kapitalnog budžeta, ali i u sektorskim budžetima, kao što je agrobudžet ili investicioni budžeti pojedinih ministarstava.

„Kada je u pitanju budžet Direkcije javnih radova i Direkcije za saobraćaj, za prethodne dvije godine za projekte na Sjeveru opredijeljeno je preko 81 milion eura. Na to treba dodati i značajna sredstva Investiciono razvojnog fonda, koji slijedi Vladine politike usmjerene ka dinamičnijem razvoju manje razvijenih opština, od kojih je najveći broj na Sjeveru. Ovaj razvojni fond tokom 2017. i 2018. godine za preduzetništvo i biznis u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak plasirao je oko 70 miliona eura, a ta sredstva generisala su 856 radnih mjesta. Osim toga, projekti na sjeveru finansirani su i kroz regionalni stambeni program, Investicioni okvir za zapadni Balkan, iz sredstava IPA fondova Evropske unije, i sredstava Evropske investicione banke“, rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da ga kao premijera posebno raduju pozitivne reakcije investitora na razvojne potencijale sjevera.

„Napominjem da smo nedavno potpisali nove ugovore o dugoročnom zakupu na osnovu kojih će se na lokalitetu 'Kolašin 1600', i na lokaciji nekadašnjeg vojnog odmarališta na Žabljaku graditi hotelski kapaciteti visoke kategorije. Zbog toga smo krajem 2017. godine formirali i državno preduzeće Skijališta Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu, kako bi sa tog prostora mogli kvalitetno da unapređujemo postojeću infrastrukturu, ali i da efekasnije realizujemo razvojne investicione politike. Dodatni podsticaj našim naporima daje izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare koja će već sa Mateševom kao prvim odredištem, povezati resursima bogati Sjever sa centralnim i južnim regionom. Na to će se nadovezati nastavak izgradnje autoputa sa konačnim ciljem povezivanja sa evropskom mrežom autoputeva", kazao je Marković. 

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je uoči početka premijerskog sata da se očekuje skori dolazak poslanika DF-a, nakon pozitivne odluke Ustavnog suda. 

Odgovarajući na pitanja Raška Konjevića (SDP) premijer Marković je ocijenio da je zarade u javnom sektoru nijesu na nivou koji bi željela Vlada, ali da su pristojne.

„Vlada neće kupovati mir povećanjem plata bez ikakvog pokrića. Ne želimo budućim generacijama ostaviti dug koji je posljedica finansiranja javne potrošnje. Prihodi budžeta u 2017. bili su veći za 79 miiona, a u 2018. očekujemo da će budžetski prihodi u 2018. biti uvećani za 200 miliona. Ne zadužujemo se za potrošnju, nego za razvoj i otplatu kredita. Skoncentrisali smo se na razvoj, jer bez njega nema novih vrijednosti i investicija“, naveo je Marković.

Ukinuće kazne za isticanje simbola drugih država

Vlada Crne Gore će predložiti izmjene zakona kojim su predviđene kazne za isticanje simbola drugih država, najavio je Marković.

Poslanik koalicije „Albanci odlučno” Genci Nimanbegu predložio je da se ukine zakonska odredba koja predviđa da se građani koji na javnom mjestu istaknu ili upotrijebe zastavu, grb ili drugi simbol druge države bez odobrenja kazne novčano ili zatvorom. Za taj prekršaj je za fizička lica predviđena novčana kazna od 100 do 500 eura ili zatvor do 30 dana.

"To su rješenja koja su u postojećem zakonu, koja ćemo nadam se mijenjati vi ste pokrenuli inicijaticu u tom smislu, a i Vlada očekuje na sljedećoj sjednici predlog zakona gdje ćemo ovu odredbu izbaciti”, kazao je Marković.

Marković je kazao da su izmjene zakona u pripremi, te da bi se početkom naredne godine moglo naći pred poslanicima.

“Otklonićemo tu koliziju između dva rješenja u zakonima i više nećemo biti u situaciji da nacionalne manjine zbog isticanja svojih simbola po osnovnom zakonu koji im daje to pravo, budu procesuirani po Zakonu o javnom redu i miru, to je suprotnost u zakonima i ne znam kako je do toga došlo”, poručio je Marković.

On je odgovarajući na pitanje poslanika Miodraga Lekića istakao da  nema nikakva saznanja o ubistvu osnivača i urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića.

„Da imam, obavijestio bih nadležne organe“, rekao je Marković, ističući da je vlast imala štetu od tog, kako je ocijenio, gnusnog i kukavičkog zločina.