Tramp rekao Erdoganu da radi na izručenju Gulena?

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je predsjednik SAD Donald Tramp rekao turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da Vašington radi na ekstradiciji muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

Objavljeno: 16. 12. 2018 - 15:25

"U Argentini je Tramp rekao Erdoganu da oni rade na ekstradiciji Gulena i drugih ljudi", kazao je Čavušoglu na konferenciji za novinare u katarskoj prijestonici Dohi, prenosi Rojters.

Gulena, koji živi već skoro dvije decenije u samonametnutom egzilu u SAD, Turska optužuje za organizovanje neuspjelog puča u toj zemlji 2016. godine.

Tramp i Erdogan su razgovarali u Buenos Ajresu, u Argentini, tokom samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja, 30. novembra.

Gulen poriče bilo kakvu umiješanost u puč u Turskoj.

Agencija podsjeća da je Tramp prošlog mjeseca kazao da ne razmatra ekstradiciju Gulena u okviru napora za smanjenje pritiska koji Turska vrši na Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu.

Prošle nedjelje Erdogan je rekao da će Turska pokrenuti nove inicijative u inostranstvu kojima će ciljati na finansijere pristalica Fetulaha Gulena.

"Nedavno sam vidio kredibilnu istragu Federalnog istražnog biroa (FBI) o tome kako organizacija Gulena izbjegava plaćanje poreza", rekao je Čavušoglu u Dohi, navodi britanska agencija.