Od zaraznih bolesti oboljelo više od hiljadu osoba

Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore u novembru je prijavljeno 1.074 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Objavljeno: 16. 12. 2018 - 16:26

z IJZ je saopšteno da, ako se u obzir uzmu i akutne respiratorne infekcije, od kojih je oboljelo 15.317 osoba, kao i diferencirani i nediferencirani oblici gripa od kojih je bolovalo 47, ukupno je prijavljeno 16.438 oboljelih osoba.

„Stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 173,3 na sto hiljada stanovnika, što je za oko 45 odsto veća vrijednost od stope incidencije iz prethodnog mjeseca i za oko 73 odsto od stope incidencije iz novembra prošle godine“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 2651,2 na sto hiljada stanovnika.

Iz Instituta su naveli da su zdravstvene ustanove iz 22 opštine prijavile obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

„Najveći broj oboljelih registrovan od varičele 808, streptokoknog tonzilofaringitisa 68, skabijesa 50, salmoneloze 37, akutnog enterokolitisa 25, infektivne mononukleoze 19 i rotavirusnog enteritisa 14“, rekli su iz IJZ.

Navedenih sedam oboljenja, kako se navodi, čine 95 osto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u novembru.

Iz IJZ su kazali da su u novembru, u odnosu na put prenosa, ne uzimajući u obzir akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 84,5 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 8,3 i parazitarne bolesti sa šest odsto.