Odbornik vladajuće koalicije je ,,zauzet“

Nastavak 16. sjednice SO Kotor, koji je bio zakazan za 18. decembar 2018. godine, odlaže se do daljnjeg.

Objavljeno: 18. 12. 2018 - 06:30

- Na zahtjev odbornika vladajuće koalicije za odlaganjem nastavka šesnaeste kao i sedamnaeste sjednice gradskog parlamenta zakazane za 18. decembar, koji iz opravdanih razloga ne može prisustvovati sjednicama u zakazanom terminu, a u skladu sa dosadašnjom dobrom praksom, obavještava se javnost da se održavanje zakazanih sjednica odlaže do daljnjeg, navodi se u obavještenju koje je potpisala sekretarka Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja.

O odlaganju skupštinskih zasijedanja obaviješteni su svi\ odbornici, kao i obrađivači. O novom terminu održavanja skupštinskih zasijedanja javnost će biti obaviještena nakon sjednice kolegijuma Skupštine koji je zakazan za danas.

Iz dopisa se ne vidi koji su to opravdani razlozi zbog kojih skoro šest mjeseci odbornici vladajuće većine ne mogu da održe sjednicu lokalnog parlamenta. Nije tačno da bez pojedinih odbornika ne bi bila održana sjednica, jer su opozicioni odbornici najavili da će prisustvovati radu parlamenta, što znači da je kvorum bio obezbijeđen. Razlog za ponovno odlaganje sjednice sigurno je u činjenici da više ne postoji skupštinska većina sastavljena od Fronta, Demokrata, SDP-a, Ure, podržane odbornicima SNP-a. Zbog toga, kod njih je prisutan strah da ih opozicione partije ne preglasaju.

Međutim, za sazivanje sjednice vremena gotovo da više nema. Naime, kotorski parlament posljednji put zasijedao je 29. juna, kada je sjednica prekinuta nakon što nisu izglasane odluke o kupovini nekretnina Jugopetrola u Škaljarima i u industrijskoj zoni, jer su protiv toga bili Nova i SDP. Od kraja juna parlament je praktično u blokadi zbog neslaganja među akterima lokalne vlasti, prvenstveno Demokratama i Ure sa jedne strane i SDP sa druge.

Prema Zakonu o lokalnoj upravi, ukoliko lokalni parliament ne funkcioniše šest mjeseci, Vlada će izdati upozorenje, nakog kojega slijedi prinudna uprava. Teško je očekivati da će posvađani koalicioni partneri u narednih desetak dana izgladiti nesporazume i do 29. decembra sjesti u odborničke klupe kao da se ništa nije dogodilo.

A i da sjednice bude, stav SDPa o odlukama predsjednika opštine Vladimira Jokića potpuno je jasan. Odbornici ove partije ga neće podržati, potom slijedi najavljeni scenario, a DPS je najavio da će zatražiti opoziv predsjednika kotorske opštine.