U DPS-u nema sukoba, o vanrednim izborima niko ozbiljan ne razmišlja

O kakvoj političkoj krizi u Crnoj Gori se u prethodne dvije godine moglo govoriti, a da to ima racionalno objašnjenje? Nema političke krize, ima političkih potresa koji nikako da se zaustave u opoziciji, prije svega parlamentarnoj. Da li država u „političkoj krizi“ može da postane članica NATO-a? S kojom bi to državom u „dubokoj krizi“ 28 članica EU u prethodne dvije godine otvorilo nova poglavlja?

Objavljeno: 19. 12. 2018 - 00:00
Foto: PR Centar; Pobjeda; dps.me

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miodrag Vuković, ocijenio je da je priča o sukobima u toj stranci zamjena teza kojom opozicija, njima naklonjeni mediji, NVO sektor i „vrlo svrstani intelektualci“ pokušavaju da skrenu pažnju s očiglednog problema ka željenom.

„Koji su to navodi o sukobu u DPS-u? Koje su to dvije politike, Đukanovićeva i Markovićeva, kako kažete? Koji su to krugovi, bliski jednoj ili drugoj politici, iz kojih stižu kritike onom drugome? Ništa od toga. Svi su oni (opozicija, mediji, NVO... prim. nov) zagledani u ‘sukob’ koji traje u DPS-u i našoj politici, a među njima i njihovim miljenicima ne prestaju ratničke igre. U DPS-u je situacija redovna, a sve prethodno što sam rekao najbolji je demanti politike ‘snila baba što joj milo bilo’“, istakao je Vuković za Portal Analitika.

Govoreći o dvije godine Vlade premijera Markovića, Vuković kaže da je ona ostvarila mjerljive rezultate na polju ekonomskog i društvenog razvoja, te da nema razloga za vanredne izbore.

„Ništa vanredno u Crnoj Gori, sve se – ma koliko dobro, manje ili više bilo – može učiniti boljim kroz redovne, a trajuće demokratske procedure. Tako da vanrednim mjerama – a samim tim i o vanrednim izborima – niko ozbiljan ne razmišlja“, poručuje poslanik DPS-a.

ANALITIKA: Je li rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva doveden u pitanje nakon posljednjih dešavanja s poslanicima DF-a, Nebojšom Medojevićem i Milanom Kneževićem?

VUKOVIĆ: Mislim da je, u ovom trenutku, Odbor najbolji demokratski i institucionalni put za saniranje posljedica duboke političke krize u kojoj se nalazi parlamentarna opozicija. Najava DF-a da će napustiti parlament i zamijeniti ga ulicom, da će otvorenu i odgovornu razmjenu argumenata ponovo zamijeniti demagoškim i populističkim nastupima – u situaciji kada su se isti oni prije nekoliko mjeseci vratili na svoja radna mjesta s ocjenom da je njihov prethodni pokušaj da iskomplikuju političku situaciju bio njihov lični izbor, ali katastrofalan po njih – zvuči nestvarno i, za sve odgovorne prema sebi i drugima, neobjašnjivo.

Mislim da poslanici DF-a, kao dokazano antisistemski politički subjekt, ovim priznaju ne samo da su bili i ostali protiv sistema i ustavne organizacije nezavisne i građanske Crne Gore, već da dosljedno vjeruju da se mogu izboriti jedino jurišajući s ulice na institucije sistema. No, treba biti s njima i njihov da bi se ma koliko razumio ovaj politički slalom koji se definitivno pretvara u slobodan pad s izvjesnom totalnom političkom marginalizacijom.

1812miodragvukovic

ANALITIKA: Mislite li da će se taj politički savez, uprkos najavama novih protesta i pozivima opoziciji na vaninstitucionalno djelovanje, ipak vratiti u parlament?

VUKOVIĆ: Volio bih da se kolege iz DF-a, kao i preostali dio opozicije, što prije vrate parlamentarnom dijalogu, jer on ne može biti zamijenjen nečim što očigledno niti ima, niti može imati politički kapacitet – posebno ne demokratski – kao alternativa razgovoru u institucijama.

Ako sam dobro razumio one iz opozicije koji su odgovorili na poziv za proteste, DF ni ovog puta neće naći sagovornika za radove koje je namjeran činiti. Crnoj Gori ne trebaju revolucije, rušenja i gaženja ostvarenog.

DF-u i ostalima je otvoren put za promociju svojih ideja oko, kako tvrde, nužnosti dogradnje izbornog i drugog zakonodavstva. Sada su našli navodno opravdanje da u tome ne učestvuju, a stvoreni su svi institucionalni i demokratski uslovi, što može biti znak samo jednog – njima nije do demokratskih promjena. Ili, bolje rečeno – teško da mogu ponuditi kvalitetnu sugestiju za stvarnu demokratsku dogradnju postojećeg izbornog zakonodavstva.

Vjerujem da će ponovljeni bojkot DF-a kratko trajati. Očekujem da u tom političkom savezu narednih dana prevagu odnesu razumniji stavovi, da radikalizam popusti i dȃ prednost racionalnom odnosu prema svemu, pa i prema njihovom lošem i sve lošijem političkom statusu.

ANALITIKA: DF poziva na rušenje Vlade premijera Markovića, koja je nedavno obilježila dvije godine od formiranja. Kako ocjenjujete njen rad? Hoće li vlada, uprkos političkim krizama koje je prate od starta, odraditi četvorogodišnji mandat?

VUKOVIĆ: Ponovo o „političkim krizama“!? O kakvoj političkoj krizi u Crnoj Gori se u prethodne dvije godine moglo govoriti, a da to ima racionalno objašnjenje? Nema političke krize, ima političkih potresa koji nikako da se zaustave u opoziciji, prije svega parlamentarnoj. Da li država u „političkoj krizi“ može da postane članica NATO-a? S kojom bi to državom u „dubokoj krizi“ 28 članica EU u prethodne dvije godine otvorilo nova poglavlja?

Vlada radi dobro. To je vlada kontinuiteta, vlada koja je ostvarila mjerljive rezultate kada je ekonomski i društveni razvoj u pitanju. Pošto Crnogorci vole da upoređuju, pozvaću se na predsjednika najveće zemlje regiona, koji je prije samo nekoliko dana izjavio da je njegova država u demokratskom naporu dostigla i najbolje zemlje u regionu, a da je jedino Crna Gora ispred njegove države, ali da će, makar u ekonomiji, Crnu Goru dostići za najduže godinu i po dana. Drugi nam – Evropa i komšije – priznaju ono što je tačno, a mi prizivamo ono što nam ne treba i vidimo ono što ne postoji.

Ništa vanredno u Crnoj Gori, sve se – ma koliko dobro, manje ili više bilo – može učiniti boljim kroz redovne, a trajuće demokratske procedure. Tako da vanrednim mjerama – a samim tim i o vanrednim izborima – niko ozbiljan ne razmišlja. Razmišljati o tome u ovom trenutku je nepotrebno, jer ne postoji nijedan razlog za to.

1812miodragvukovic1

ANALITIKA: Je li DPS zadovoljan rezultatima posljednjeg CEDEM-ovog istraživanja, po kojem vašu stranku podržava 41,5 odsto građana?

VUKOVIĆ: Zadovoljni smo rezultatima i tog, ali i drugih relevantnih istraživanja rađenih od referentnijih institucija. Rezultati pokazuju da smo najprihvatljiviji politički projekat već dugi niz godina, da smo visoko odgovorni sagovornici interesima i pojedinca i društva, za razliku od drugih koji su već decenijama na putu bez političkog povratka, onih subjekata sumnjivog političkog identiteta, programa, onih koji su se pokazali kao loša alternativa DPS-u.

Ti rezultati, s druge strane, govore koji je ispravan put, a njega mogu birati samo građani Crne Gore. Njihova dominantna izborna podrška je verifikacija dosadašnjih političkih napora DPS-a i naših koalicionih partnera, ali i sugestija da se s tog puta ne smije i ne treba skrenuti. Posebno se ne smije na tom putu biti kolebljiv i neubjedljiv. Imamo kongres za godinu dana i sve ovo je sjajan uvod za pretkongresne aktivnosti, i siguran oslonac za novo stranačko oblikovanje i programa i partijskog djelovanja u budućnosti.

ANALITIKA: Poslanici i funkcioneri DPS-a više puta su negirali navode o sukobima u stranci. Ako nema nesuglasica, zašto u posljednje vrijeme iz krugova kojima je bliža politika predsjednika Đukanovića stižu kritike na računa Markovića i njegove politike?

VUKOVIĆ: Koji su to navodi o sukobu u DPS-u? Koje su to dvije politike, Đukanovićeva i Markovićeva, kako kažete? Koji su to krugovi, bliski jednoj ili drugoj politici, iz kojih stižu kritike onom drugome? Ništa od toga. To dolazi iz redova opozicije, što je na neki način i za očekivati. To dolazi iz redova naših dojučerašnjih koalicionih partnera, koji se sada vrpolje u stolici novog opozicionog subjekta koju su sami sebi kreirali – sami pali, sami se ubili. Ja bih umjesto poruka s njihove strane upućenih DPS-u – da sam njihov – odmah postavio pitanje: kud plovi naš (njihov) brod. To je Titanik politika.

Takve ocjene dolaze i iz opoziciji naklonjenih nezavisnih medija, istih takvih nevladinih – a u stvari antivladinih organizacija – i vrlo svrstanih intelektualaca, ma šta ta odrednica značila u našim uslovima. Svi su oni zagledani u „sukob“ koji traje u DPS-u i našoj politici, a među njima i njihovim miljenicima ne prestaju ratničke igre. Zamjenom teza pokušava se usmjeriti pažnja s očiglednog problema prema željenom. U DPS-u je situacija redovna, a sve prethodno što sam rekao najbolji je demanti politike ,,snila baba što joj milo bilo“.

1812miodragvukovic3

ANALITIKA: Skoro je u Skupštini usvojena rezolucija kojom se poništavaju odluke Podgoričke skupštine. Ne mislite li da se takvim dokumentom još više zavađa ionako podijeljena javnost?

VUKOVIĆ: Rezolucija je politički akt, a odluke Podgoričke skupštine poništio je život. Poništila ih je upornost crnogorskog građanina i njegova želja da istraje u naporu da vrati ljudsko, nacionalno i državno dostojanstvo oduzeto i njemu i Crnoj Gori te 1918. sramnom Podgoričkom skupšinom. To nije svrha našeg skorog parlamentarnog napora.

Nijesmo rezolucijom – posebno ne još više – zavadili podijeljeno javno mnjenje. Suprotno, samo smo, očigledno je, tom javnom mnjenju predočili nesporne a dugo skrivane istine o nama, našoj državi i drugima koji su tada kreirali naš odlazak u istoriju, u uspomenu.

Javno mnjenje je i do sada bilo podijeljeno. Dio njega je podržavao laži i falsifikate o 1918. godini, dok je većinski, sve emacinpovaniji, demokratski dio javnog mnjenja tražio upravo ovakvu reakciju, da bi se i oni koji su posebno dugo držani u zabludi šta se stvarno desilo konačno suočili s istorijskim činjenicama i njihovim posljedicama.

Nažalost, i sjutra će biti onih u političkom i društvenom diskursu Crne Gore koji će govoriti da DPS svojom politikom provocira podjele. Rezolucijom smo pokazali da to govore upravo politički nasljednici onih iz 1918, koji su svojim odlukama i insistiranjem na njihovoj ispravnosti već tada podijelili Crnu Goru i uveli je u prvi građanski rat na njenim prostorima, želeći da nas, i kao državu i kao ljude, trajno drže u inferiornom položaju.

ANALITIKA: Koja je svrha donošenja rezolucije kojom se poništvaju odluke koje je FNRJ poništila još prije 72 godine?

VUKOVIĆ: Upravo zato i nijesmo ništa poništavali. Život ih je poništio. Nezavisna i svoja Crna Gora demokratski je vaskrsla 2006. godine, Ali smo kao odgovorni članovi najvećeg političkog organa u Crnoj Gori, kao predstavnici većinske volje građana, iskazali politički odnos prema onim manifestacijama kojima se želi, pa i najavljuje, i danas držati u životu kao moguća i realno izvodljiva ideja da je i dalje moguće neozbiljno se igrati sa sudbinom države i naroda, pa čak i poništiti ponovo njihovo pravo na postojanje, kao što je to urađeno prije 100 godina.