Crna Gora odgovorna i kredibilna saveznica NATO-a

Savjet za NATO danas je na III sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio više dokumenata i konstatovao da je Crna Gora pristupom i kvalitetnim i pravovremenim ispunjavanjem obaveza u okviru Alijanse potvrdila da je kredibilna i odgovorna saveznica što je prepoznato od strane svih saveznica.

Objavljeno: 20. 12. 2018 - 13:40

U okviru razmatranja sprovođenja Političkih prioriteta Crne Gore u NATO-u u 2018. godini Savjet je konstatovao i to da je uspješno profilisanje naše zemlje u Alijansi važno i za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Savjet je razmotrio Izvještaj o godišnjem predsjedavanju Crne Gore Američko-jadranskom poveljom (A5). Zaključeno je da se kroz organizaciju 17 sastanaka na visokom i radnom nivou, Crna Gora i na ovaj način pokazala kao odgovorna saveznica koja je spremna da doprinese politikama NATO-a, stabilnosti regiona i promociji evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Razmotreni su Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje Komunikacione strategije „Crna Gora članica NATO-a za period do 2020“ za 2018. godinu, kao i Nacrt akcionog plana za 2019. godinu i konstatovao da se Strategija uspješno sprovodi i da predviđene aktivnosti za narednu godinu u potpunosti korespondiraju s osnovim ciljevima dokumenta.

Savjet je razmotrio i Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za jačanje nacionalnog sistema odgovora na krize. Ukazano je na potrebu unapređenja normativnog okvira sa ciljem definisanja i pozicioniranja posebnog nacionalnog centra za upravljanje krizama.