Amerika nema konačno rješenje, ali ima moć uticaja

Ulazak Amerike na velika vrata u pregovore o rješenju kosovskog problema predstavlja se kao posljednja šansa, iako se ne zna da li je krajnja opcija razgraničenje između Kosova i Srbije koje podrazumijeva i razmjenu teritorija ili podjela Kosova. 

Objavljeno: 23. 12. 2018 - 05:50
Foto: Twitter

Prema riječima dr Zorana Dragišića, profesora na Fakultetu za bezbjednost u Beogradu, riječ je o definitivno ,,velikoj šansi da se predsjednik SAD uključi u rješavanje tog problema“.

KOMPROMIS

Dragišić, koji je i narodni poslanik na listi Srpske napredne stranke, objašnjava za Pobjedu da će predsjednik Srbije nastojati da se problem riješi na način koji će uvažiti interese obje strane, ali i da će Trampova ponuda pomoći da prištin ska strana shvati da rješenje za KiM ne može biti maksimalističko onako kako su zamislili. On smatra da će rješenje morati da bude zasnovano na kompromisu i ustupcima koje će jedna strana učiniti drugoj i ocjenjuje da se niko od kosovskih lidera neće usuditi da se javno suprotstavi američkom posredovanju.

- Mislim da je ta ponuda najbolja šansa koja je do sada pružena objema stranama – ocjenjuje Dragišić i izražava uvjerenje da će „albanska strana razumjeti poruku SAD i prihvatiti kompromisno rješenje da bi se na kraju došlo do dokumenta prihvatljivog za obje strane“.

O tome šta je kompromis za Srbiju, on odgovara – izlazak iz sadašnjeg začaranog kruga i ukazuje da ne treba očekivati da će sve na Kosovu krenuti na bolje nakon potpisivanja dokumenta.

- To je samo jedna polazna tačka gdje ćemo imati pravno politički definisan odnos prema Kosovu i nakon toga bismo mogli da ulazimo u postepeno poboljšavanje položaja srpskog naroda na KiM. Sporazum vidim kao dobru početnu platformu da se problemi na Kosovu, od kojih neki traju i vjekovima, počnu rješavati na način koji će biti dobar za Srbe, ali i za druge nealbance, Bošnjake, Gorance i Rome koji u Srbiju gledaju kao u svoju državu. Početna faza će omogućiti da se cjelokupni srpskoalbanski odnosi poboljšaju što je važno za cio Balkan - objašnjava Dragišić.

ULTIMATUM

Ipak, predsjednik SAD u pismima predsjednicima Srbije i Kosova nije ponudio nikakvo konačno rješenje već samo ohrabrenje da se razgovori nastave uz poziv da se istorijski sporazum potpiše u Bijeloj kući i upozorenje da ovog puta nema popravnog ispita.

- S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja dogovora sa Kosovom, koji će donijeti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrijebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obiju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbjednost i ekonomski rast – stoji u pismu Trampa Vučiću.

Sa druge strane, u pismu predsjedniku Kosova navodi se sljedeće: „Kosovo je ključni partner u našim naporima za garantovanje mira i stabilnosti u cijeloj Evropi. Pozdravljam vaše trenutne napore za pomirenje sa Srbijom. Neuspjeh da se iskoristi ova jedinstvena mogućnost bio bi tragedija, budući da je teško očekivati drugu šansu za sveobuhvatni mir uskoro“.

Za Aleksandra Popova, koopredsjednika Igmanske inicijative i odličnog poznavaoca regionalnih odnosa, Trampovo pismo je iznenađenje za javnost jer ispada da je dogovor oko nekog finalnog dokumenta u završnoj fazi.

- Po svemu ovome ispada da su neki iz opozicije u pravu kada kažu da su se Vučić i Tači sastali nekoliko puta tajno, ali da ipak postoje nepozanice.

- Sa Trampom čovjek nikada nije načisto. Ipak, očigledno je da Amerika na velika vrata ulazi na teren pregovora, jer ima neograničen uticaj na vlast u Prištini i ima načina i da pritisne Beograd da prihvati neke stvari - kaže Popov za Pobjedu.

On dodaje da je očigledno da bi Tramp za vrijeme svog mandata htio da ima svoj Dejtonski sporazum kao što je Klinton imao Dejtonski sporazum oko BiH.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)