Sarajevo opstruira formiranje Savjeta

Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se formiranje Savjeta ministara BiH opstruiše iz Federacije BiH, gdje se odugovlači sa uspostavljanjem vlasti.

Objavljeno: 24. 12. 2018 - 20:56

On je ocijenio da se u Sarajevu vodi politika "kreni da nigdje ne stigneš".

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je podrška Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO njegov uslov da podrži imenovanje mandatara za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Dodik je rekao da i on može postavljati neke uslove, ali da je pitanje gdje to vodi.

"Republika Srpska je formirala svoje politike i spremni smo da konstituišemo organe na nivou BiH. Čak imamo i preporuke sa evropskog nivoa da se to učini što je prije moguće, a onda zapadnemo u nemogućnost koja se zove Sarajevo, u kojem se stalno nešto kalkuliše na sitno i nikada se ništa ne može napraviti na krupno", kazao je srpski član Predsjedništva BiH za banjalučki "Glas Srpske".

Dodik je rekao da je spreman da se još ove sedmice održi sjednica Predsjedništva BiH na kojoj bi Zoran Tegeltija (SNS) bio imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara, podsjetivši da prema zakonu u roku od 15 dana od formiranja Predstavničkog doma parlamenta BiH Predsjedništvo treba da donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Taj zakon ne poštuju, ali se pozivaju na zakon kada je riječ o zastavi Republike Srpske", naveo je on.