Rat sa SAD bi imao katastrofalne posljedice

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ocijenio je da bi oružani sukob Rusije i Sjedinjenih Američkih Država imao katastrofalne posljedice za čovječanstvo.


Objavljeno: 25. 12. 2018 - 13:58

"Nema sumnje da u nuklearnom ratu ne može da bude pobjednika i on nikada ne smije da se povede, rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, Vašington i njegovi saveznici su usredsređeni na sopstvene geopolitičke ambicije i nisu spremni da se prilagode globalnim realnostima, koje se ne mijenjaju u njihovu korist.

"Odatle i težnja da se ovi procesi na sve načine obuzdaju i veća nego ranije agresivnost u spoljnim poslovima. Nameće se konfrontacija, a kanali dijaloga se zamrzavaju", rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Dodaje da posebnu zabrinutost izazivaju koraci ka uništavanju velikih međunarodnih sporazuma o strateškoj stabilnosti.

"Takva konfliktna linija sukoba, zasnovana na vojnim sredstvima, neizbježno dovodi do dalje neuravnoteženosti arhitekture globalne bezbjednosti i doprinosi trci u naoružanju, a može doći do situacije kada cijena greške ili nesporazuma postane fatalna", ocijenio je Lavrov.

Dodaje da Rusija preduzima neophodne korake za zaštitu nacionalnih interesa i jačanje odbrambene sposobnosti zemlje, o čemu je predsjednik Vladimir Putin više puta govorio.

"Nadamo se da će zdrav razum ipak prevladati, jer uprkos razilaženju stavova i Rusija i Zapad zajednički snose ogroman dio odgovornosti za budućnost čovječanstva i za pronalaženje efikasnih odgovora na mnogobrojne izazove i prijetnje našeg vremena", istakao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Pozvao je zapadne lidere da djeluju predvidivo, da strogo poštuju međunarodno pravo i da se oslanjaju na Povelju Ujedinjenih nacija, jer će tada ova pitanja sama od sebe nestati.