Voli nudi 5,65 miliona za 20 hiljada kvadrata

Kompanija Voli trejd dostavila je ponudu za kupovinu 20 hiljada kvadrata zemljišta bivše fabrike Radoje Dakić za 5,65 miliona eura.

Objavljeno: 28. 12. 2018 - 06:48

Stečajni upravnik fabrike Mladen Marković juče je na otvaranju ponuda u Privrednom sudu konstatovao da je Voli bio jedini ponuđač na tenderu na kojem se prodavala preostala imovina preduzeća po početnoj cijeni od 44,9 miliona eura.

Voli je ponudio 2,85 miliona eura za parcelu od 10.063 kvadrata i 2,8 miliona za parcelu od 9.903 kvadratna metra. Za oba placa je ponudio 13 eura više od početnih oglašenih cijena, pa je Marković konstatovao da je ponuda ispravna.

Obje parcele se nalaze neposredno uz ulicu Cetinjski put. Marković je kazao da će najkasnije sedam dana od otvaranja ponuda donijeti odluku o pristigloj ponudi.

Predstavnik bivših radnika i predsjednik koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević rekao je Pobjedi da se to zemljište nalazi na atraktivnoj lokaciji u blizini kružnog toka na raskrsnici puteva za Cetinje i Nikšić.

- Prodata je najbolja lokacija i smatram da takav način prodaje nije dobro rješenje, jer će najbolje lokacije naći kupca, a ostaće parcele koje niko neće htjeti, čime se čini šteta i radnicima i državi – kazao je Vukčević i upozorio da se to dešava zbog Zakona o stečaju, za koji kaže da je donesen u interesu pojedinaca i grupa, a ne države i radnika.

Očekuje da će ovih 5,65 miliona eura, kao i 3,3 miliona, koliko je prije pola godine Uprava za imovinu ponudila za dio zemljišta, biti raspodijeljeno bivšim radnicima, jer je Ustavni sud ranije ukinuo spornu odredbu Zakona o stečaju, kojom je bilo propisano da se radnicima u prvom isplatnom redu mogu isplatiti najviše 24 bruto zarade. Ukidanjem ove odredbe radnicima su sve zarade za sedam godina prebačene u prvi isplatni red, odnosno imaju prioritet prilikom isplate novca dobijenog od prodaje imovine.

Njima su prvobitno u prvom isplatnom redu priznate 24 bruto zarade, dok je ostalih 60 bilo u trećem isplatnom redu.

Kupoprodajni ugovor Uprave za imovinu sa stečajnim upravnikom još nije potpisan, jer je utvrđeno da se površine katastarskih parcela u listovima nepokretnosti ne slažu sa onima navedenim u njihovoj ponudi i odluci stečajnog upravnika o prihvatanju te ponude. Preostalu imovinu fabrike čini 220 hiljada kvadrata zemljišta nad kojim radnici imaju razlučno pravo i dva poslovna prostora u Beogradu.

Privredni sud uveo je stečaj u fabriku po zahtjevu Poreske uprave zbog duga od 10,7 miliona eura u decembru 2016. godine.