Top 10 lista najboljih serija 2018.

Mini-serija „Patric Melrose“ donijela je jednu od najboljih muških uloga godine, a Netfliksova čuvena animacija „BoJack Horseman“ pokazala je da stari konj i te kako može da nauči nove trikove

Objavljeno: 29. 12. 2018 - 10:09

Jedina mana našeg doba i vremena vrhunske TV produkcije jeste činjenica da dan traje samo 24 sata – a toliko je serija koje bi se morale stići i postići. Ove godine, uz asistenciju kolege Davora Pavlovića iz Banja Luke, ginuli smo ispred malih ekrana više nego ikada da bismo vam dojavili što se mora gledati i što bi se definitivno trebalo zaobići. Poslije više od 140 serija prebačenih preko leđa, sastavili smo top 10 listu najboljih od najboljih.

To što na njoj dominiraju brucoški projekti, zreli nastavci i velike završnice, „diplomiranja“ bitnih serijala - pokazuje da je iza nas odlična TV godina. Naravno, ne tako revolucionarna kao prethodna, ali ne smijemo biti halapljivi. Nekada je dovoljna i evolucija umjesto revolucije. Rijetki su serijali kao što su Linčov „Twin Peaks“ i Lindelofov „The Leftovers“.

1. Sharp Objects

HBO

Da parafraziramo jednog od likova mini-serije Žan-Marka Valija: na Olimpijadi TV pripovijesti o sjebanim porodicama, „Sharp Objects“ osvojila bi zlatnu medalju. Briljantno režirana i napisana priča o naslijeđenim traumama donijela nam je i Ejmi Adams, Patrišu Klarkson i Elajzu Skanlen – najbolji glumački trio godine.

2. Atlanta

02-atlanta

FX

Apsolutno ništa slično drugoj sezoni serije Donalda Glavera nije se zavrtjelo na malim ekranima proteklih 12 mjeseci. Zahvaljujući majstorskom miksanju žanrova, sve vrijeme smo se smijali - ali i gorjeli od želje da izvadimo pištolje i pucamo u male ekrane. Kunemo se, čak i da nijedna epizoda nije valjala, osim šeste, punokrvnog socijalnog horora „Teddy Perkins“ – Glaverov projekat bi opet zaslužio mjesto među najboljima.

3. Patric Melrose

03-patric-melrose

Showtime

- Zavisnost je kao kada sjediš u invalidskim kolicima i ne želiš da pobjegneš iz sobe, iako ona gori – kaže Benedikt Kamberbač u naslovnoj ulozi mini-serije Edvarda Bergera. I bez greške ilustruje ove riječi na malim ekranima. „Patric Melrose“ donio je jednu od najboljih muških uloga godine i upečatljivu studiju o zavisnosti koja je prožeta najsuvljim crnim humora u stilu Bernarda Šoa i Oskara Vajlda.

4. The Americans/Homecoming

04-americans

FX/Showtime

Četvrto mjesto dijele sjajna posljednja sezona FX serije „The Americans“ i novi projekat Sema Esmaila, kreatora „Mr. Robota“.

„The Americans“ je televizijski etalon dosljednosti: šest sezona izgurano je tako da se ne ide niz dlaku bilo kome. Finale je savršeno postmoderno i ironično svjedočanstvo o uspjelom braku, ali sa posljedicom bjekstva u sivilo daleko hiljadama kilometara, srušenim mostovima prema djeci i svim prijateljima, uz nekoliko zaista dobrih ljudi koji su završili u zatvoru. Šou je briljantan jer smo za naše junake navijali, uprkos svemu tome.

Hičkokovski triler „Homecoming“ zavrijedio je mjesto na listi zbog fenomenalne glumačke ekipe sa Džulijom Roberts na čelu, ali najviše zbog Esmailove režije kojom je suptilno napravio duboki naklon nekim od najvećih filmskih magova i ličnih heroja poput Dejvida Finčera, Dejvida Linča i Alana Džeja Pakule.

5. BoJack Horseman

06-bojack

Netflix

„BoJack Horseman“ je jedan od rijetkih animiranih serijala čiji likovi postaju sve zreliji, a storiteling ambiciozniji i svježiji dok vrijeme odmiče. Za Rafaela Boba-Vejksberga nema lijenih odgovora na komplikovana pitanja. U blistavoj petoj sezoni zaronio je do najdubljih slojeva psihe svojih junaka – i izvukao na površinu i bisere i automobilske gume što su čekale na dnu, pokazavši da stari konj Bodžak i te kako može da nauči nove trikove.

6. The Kominsky Method/ Marvelous Mrs. Maisel

07-kominsky-method

Netflix/Amazon Prime

Nimalo slučajno, šestu poziciju dijele dvije najsimaptičnije komedije godine. Majkl Daglas i Alan Arkin oborili su s nogu igrajući sarkastična gunđala zlatnog srca u Netfliksovoj dramediji „The Kominsky Method“, a druga sezona serije o stend-ap komičarki Midž Mejzel bila je slađa od mafina - i ozbiljnija od većine profeminističkih serijala!

7. Random Acts of Flyness

08-mrs-maisel

HBO

Serija „RAOF“ je kaleidoskop različitih filmskih tehnika koje se opiru kalupljenju. Riječ je o miksu dokumentarne forme, stop-animacije, crteža, umjetničkih performansa, simulacija video-igara, lažnih reklama, intimiziranih intervjua, alatkica sa socijalnih mreža, arhivskih snimaka, muzičkih spotova... Projekat Terensa Nensa bitan je zato što je hrabro čudan, beskompromisan, analitičan, subverzivan i sposoban da igra ulogu, kako režiser kaže, „podizača kolektivne svijesti“. Da „RAOF“ nije toliko dobar, njegove riječi zvučale bi pretenciozno, ali u ovom slučaju su tačne – kao medicinska dijagnoza.

8. Happy!

10-happy

SyFy

Serijal sa Kristoferom Malonijem u ulozi života luđi je, raspojasaniji i energičniji od jednoroga na kokainu. Dovoljno da završi na svakoj „best of“ i „must see“ listi, zar ne?

9. Kidding

11-kidding

Showtime

Džim Keri je ponovo, poslije uloge Grinča, uspio da nam ukrade Božić, samo ovog puta – na način zbog kog nikada ne bismo poželjeli da nam ga vrati. Mišel Gondri i on poklonili su nam priču o smrti, gubitku, potiskivanju emocija, selebriti kulturi, tragičnosti profesije zbog koje mnogi glumci, igrajući druge, na kraju zaborave ko su...

10. Daredevil

12-daredevil

Netflix

Treća sezona „Daredevila“ donijela je katarzičan obrt, pogodak u metu, konceptualan i suštinski, nakon niza promašaja Netfliksa i Marvela. Superherojska priča prenešena je na „ljudski“ teren uz jednostavnu ideju: da se zlikovac i heroj koji to nije suoče sa istim problemom, gubitkom voljene osobe.

Finalni okršaj Meta Murdoka i Kingpina je i labudova pjesma „koalicije“ Marvel-Netfliks. Kompanija Dizni preuzela je prava na „zlatnu koku“ i najavila nastavak serija na svom novom striming servisu. Sa novim glumcima, režiserima, scenaristima! I to ne prije 2020. godine...

Ovako surov tržišni upliv na teritoriju na kojoj se superherojska priča najbliže primakla umjetnosti, donosi tamne oblake. Zato je teško predvidjeti kvalitet televizijske 2019. godine - a valjalo bi se nadati da će naši „čuvari TV plamena“, znati da uzvrate udarac.

Nove glumačke bravure

Godina 2018. bila je mnogo bolja za muškarce, nego za žene u debitantskim ulogama. Lista izuzetnih glumica u novim TV ulogama sastavljena je od deset, a na muškom spisku našlo se čak 21 ime. Zbog njihove glume vrijedjelo je ostati čak i uz manje gledljive serijale.

Glumice: Ejmi Adams, Patriša Klarkson i Elajza Skanlen („Sharp Objects“), Džulija Roberts („Homecoming“), Patriša Arket („Escape at Dannemora“), Sandra Ou i Džodi Komer („Killing Eve“), Sisi Spejsek („Castle Rock“), Florens Pju („Little Drummer Girl“) i Ema Stoun („Maniac“).

Glumci: Kristofer Meloni („Happy!“), Džej Kej Simons („Counterpart“), Džim Keri („Kidding“), Benedikt Kamberbač („Patric Melrose“), Giljermo del Toro („Escape at Dannemora“), Majkl Daglas i Alan Arkin („The Kominsky Method“), Bil Skarsgard i Skot Glen („Castle Rock“), Džeremi Strong, Metju Mekfejden, Nikolas Braun i Brajan Koks („Succession“), Džared Haris („The Terror“), Bil Hader („Barry“), Saša Baron Koen („Who Is America?“), Antonio Banderas („Genius: Picasso“), Džona Hil („Maniac“), Majkl Šenon („Little Drummer Girl“ i „Room 104“), Hju Grant („A Very English Scandal“) i Ričard Maden („Bodyguard“).

 

FOTO: imdb.com / hbo.com