Obezglavljeni najjači crnogorski klanovi

Hapšenjem vođa zaraćenih klanova, Jovana Vukotića i Slobodana Kašćelana, škaljarski i kavački klan ostali su bez predvodnika u krvavom ratu koji bukti posljednjih nekoliko godina.

Objavljeno: 31. 12. 2018 - 10:03

Za samo tri mjeseca dva suparnička crnogorska klana ostala su bez svojih čelnih ljudi - ozloglašenih vođa Jovana Vukotića i Slobodana Kašćelana. Obojica muškaraca uhapšena su u inostranstvu, a po operativnim saznanjima srpske, odnosno crnogorske policije. Jovan Vukotić uhapšen je u septembru u turskom letovalištu Antalija nakon što je kod njega pronađen falsifikovani makedonski pasoš na ime Georgije Andonov.

Ubrzo potom, posljednjeg dana novembra, muškarac označen kao vođa škaljarskog klana osuđen je na 15 mjeseci zatvora. Dvije nedjelje kasnije u Češkoj je uhapšen njegov najveći suparnik - Slobodan Kašćelan.

Kašćelan se krio u iznajmljenom stanu u Pragu, a kod njega su, kao i kod Vukotića, pronađena falsifikovana dokumenta. Trenutno crnogorsko pravosuđe čeka njegovo izručenje.

Rat do istrebljenja

Rat do istrebljenja između "škaljaraca" i "kavčana" traje od 2014. godine kada je u Valensiji nestalo 300 kilograma kokaina.

Od nestanka droge pa do hapšenja vođa kriminalnih klanova na teritoriji Srbije i Crne Gore ubijeno je čak 24 pripadnika što škaljarskog što kavačkog klana.

Prva žrtva obračuna, koji ne jenjava ni godinama kasnije, bio je Cetinjanin Goran Radoman, visokopozicionirani "škaljarac". Njegovo ubistvo uslijedilo je ubrzo pošto je droga nestala u Valensiji, te se od početka sumnja da je upravo on bio taj koji je imao veze sa nestankom kokaina. Nakon njegovog ubistva žrtve su se nizale jedna za drugom, a posljednje u nizu su ubistvo Vladimira Popovića, zvanog Vlada Pop (43), takođe "škaljarca", koje se dogodilo prije par nedjelja u Beogradu.

Samo par nedjelja poslije toga u samom centru Beča likvidiran je Vladimir Roganović, jedan od istaknutijih članova suparničkog kavačkog klana. Sa njim se nalazio i Stefan Vilotijević, koji je tada ranjen u glavu, kao i treći, misteriozni muškarac, sa lažnim pasošem za kog se sumnja da je pomagao ubicama u zločinu.

Skrivanje

I Kašćelan i Vukotić, iako označeni kao vođe klanova, vješto su izbjegavali hapšenja. Koristeći pasoše na druga imena, ali i uz pomoć svojih saradnika, nalazili su štek-stanove širom Evrope.

Kako se sumnja, Kašćelanu su u skrivanju pomagali pripadnici narko-klana Darka Šarića, dok je Vukotić uživao pomoć članova klana svog najbližeg saradnika Luke Bojovića.

Nasljednici

Uprkos hapšenjima Jovana Vukotića i Slobodana Kašćelana, na slobodi su i dalje njihove desne ruke, te se sumnja da će one preuzeti poslove.

Naime, na slobodi su brat Jovana Vukotića Igor, za kojeg se sumnja da je sa Jovanom vodio poslove škaljarskog klana.

Takođe i Filip Korać, pripadnik klana Luke Bojovića, inače blizak saradnik Vukotića, na slobodi je, te je velika vjerovatnoća da će on preuzeti rukovodstvo "škaljarcima" dok Jovan Vukotić ne izađe na slobodu.

Što se tiče "kavčana", drugi čovjek ovog klana Igor Božović još uvijek je u bekstvu. Njemu se trag gubi u avgustu prošle godine nakon što je izašao iz spuškog zatvora, gdje je robijao dvije godine zbog trgovine drogom.