Filmsko bjekstvo iz zatvora: Prerezali rešetke pa kanapom od posteljine sišli niz zid

Damnjan Mitrović (40), državljanin Srbije, i njegov cimer Dragan Milosavljević (41), državljanin Bosne i Hercegovine, koji su u Sloveniji čekali da budu izručeni Srbiji, koja je za njima raspisala Interpolove poternice, pobjegli su iz pritvora u subotu rano ujutru.

Objavljeno: 03. 01. 2019 - 22:12

Kako su prenijeli slovenački mediji, filmsko bjekstvo dogodilo se pred zoru, a dvojica pritvorenika, koji su uspjeli da prerežu rešetke na prozoru ćelije, neopaženo izađu i preskoče zid opasan bodljikavom žicom, u ćeliji su ostavili poruku da „ne žele u Srbiju“.

- Dvojica pritvorenika čekala su ekstradiciju Srbiji. Mitrović zbog nedozvoljenog prelaska granice i trgovine drogom, a Milosavljević zbog trgovine narkoticima. Prvi je uhapšen krajem avgusta, a drugi sredinom septembra - objasnili su slovenačkim medijima sagovornici iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Kopru.

Trgovina drogom

Da pritvorenici, s kojima ranije nije bilo problema, nisu u svojoj ćeliji, primijetili su stražari kada su u subotu ujutru došli da im daju doručak.

Utvrđeno je da su pobjegli tako što su djelimično prerezali rešetke, a onda ih savili do te mjere da su kroz njih mogli da se provuku - objasnili su izvori.

Kako su naveli, očigledno je da su Milosavljević i Mitrović dugo pripremali filmsko bjekstvo. Pošto su najvjerovatnije pomoću komada namještaja prerezali i savili rešetke, kroz rupu su proturili već napravljen konopac od posteljine.

- Uskočili su u dvorište i otrčali do kontejnera za smeće, popeli se na njega, prebacili uže i uspjeli da preskoče zid opasan bodljikavom žicom - prenijeli su slovenački mediji.

kpz-sremska-mitr4ovica-foto-marina-lopicickurir2Propust stražara

Zatvorski stražari, koji navodno ništa nisu vidjeli ni čuli, još više su se šokirali kad su umjesto dvojice muškaraca u sobi zatekli cedulju sa porukom.

- Bjegunci su napisali da su odlučili da pobjegnu jer se ne slažu sa odlukom pravosuđa Slovenije da ih izruči Srbiji - potvrdili su oni.

U zatvoru u Kopru, iz kog navodno do sada niko nije pobjegao, odmah je izvršen vanredni nadzor. Kako prenose mediji, utvrđeno je da je u noćnoj smjeni bilo i manjih propusta stražara.

Dan poslije spektakularnog bjekstva pojavila se vijest da je jedan od bjegunaca uhapšen u Trstu. Međutim, ova informacija brzo je demantovana jer je utvrđeno da nije reč o Mitroviću, niti Milosavljeviću.

kpz-sremska-mitr4ovica-foto-marina-lopicickurir

Isti scenario

Gotovo po istom scenariju koji se dogodio u zatvoru u Kopru, u februaru 2012. iz pritvora u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici pokušali su da pobjegnu Sretko Kalinić i Željko Milovanović, koji su u međuvremenu pravosnažno osuđeni za ubistva. Oni su takođe u gluvo doba noći presjekli rešetke na prozoru, iskočili u dvorište, ali su, na sreću, pripadnici Žandarmerije uspjeli da ih uhvate, savladaju i vrate u ćelije.

Nadležni su tada utvrdili i da je bilo propusta pripadnika straže