Gagović: Živimo u zanimljivom vremenu

Akademski slikar Vesko Gagović predstavljaće Crnu Goru na predstojećem 58. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, koje će se održati od 11. maja do 24. novembra, pod sloganom ,,May You Live in Interesting Times“.

Objavljeno: 04. 01. 2019 - 07:10

U paviljonu Crne Gore, u palati Malipjero, biće prezentovan Gagovićev projekat pod nazivom ,,Odiseja (Lebdeći objekat)“. U intervjuu za Pobjedu, Gagović govori o konceptu projekta koji će predstaviti u Veneciji, očekivanjima…

POBJEDA: Na koji način projekat ,,Odiseja (Lebdeći objekat)“ korespondira sa temom bijenala ,,May You Live in Interesting Times“ (Da živite u zanimljivom vremenu)?

GAGOVIĆ: Za temu Bijenala u Veneciji za 2019. godinu može se reći da zaključuje tematike prethodnih bijenalskih smotri činjenicom globalnog zagušenja naše planete i poziva na odgovornost da je neophodno početi sve iz početka.

U tom smislu nije slučajna asocijacija na čuveni film ,,Odiseja u svemiru“ Stenlija Kjubrika. Baveći se minimalnim koncepcijama u svom radu, shvatio sam da dato upozorenje navodi na memoriju već stvorenih predložaka i otvara šansu kreiranja projekta novih vremenskih relacija sadašnje-buduće. Početi sa novim modusom vivendi!

POBJEDA: Možete li nam donekle približiti koncept projekta ,,Odiseja“? Šta će posjetioci u Veneciji vidjeti idoživjeti kada se susretnu s Vašim radom?

GAGOVIĆ: Koncept postavke obuhvata četiri različita prostora u koje se postavljaju monumentalni objekti koji odgovaraju ambijentalnim dimenzijama, označeni tonalitetima metalizirane zlatne, srebrne i crne boje.

Prostor paviljona Crne Gore u Veneciji u potpunosti odgovara ambijentalim idejama postavke i uspostavljanju direktne komunikacije sa publikom. Bitne karakteristike su u kvalitetnim odnosima minimalne konstrukcije geometrije i mase objekta u odnosu na prezentnu lebdeću poziciju u prostoru.

 U ovom slučaju radi se o temi tjelesnog i bestjelesnog pozicioniranja u odnosu na gravitaciju zemlje. Objekti svojim svjetlosnim okruženjem stvaraju značajnu iluzivnost prostora i forme, pomjeranjem pojma zemljine teže u neposrednom odnosu sa okolinom, mjestom postavke.

POBJEDA: Pomenuli ste kultni Kjubrikov film iz 1968. godine. Kako biste nam približili vezu Vašeg projekta i pomenutog fillma

GAGOVIĆ: ,,Odiseja u svemiru 2001”je film koji obraduje ljudsku evoluciju i ideju o postojanju vanzemaljskog intelektualnog života i uticaja na život na zemlji. Otvara pitanja gdje se to čovječanstvo neminovno kreće, u kom pravcu napreduje.

U svom asocijativnom narativu lebdeći objektni elementi u projektu ,,Odiseja“ daju odsjaje sunca, mjeseca i zemlje, kosmička svojstva koja opsijedaju savremenu civilizaciju u kreiranju perspektiva budućnosti novih civilizacija.

Opširnije u Pobjedi