DPS: Neprimjerena uličarska retorika Amfilohija Radovića

Mitropolit SPC Amfilohije Radović, još jednom je, i to na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, pokazao da njegovo politikanstvo ima primat nad osnovnim načelima hrišćanskih vrijednosti, saopšteno je Portalu Analitika iz Službe za odnose sa javnošću DPS-a.

Objavljeno: 09. 01. 2019 - 11:37

"Svojom retorikom, u kojoj je na Božić upotrijebio ne samo neprimjerene već i primitivne i uličarske  izraze, unizio je vjernike SPC, sebe samog ali prije svega visoki crkveni čin mitropolita. Ovim nastupom Amfilohije Radović, zloupotrijebio je po ko zna koji put svoj položaj kako bi omalovažavao vjernike CPC, širio netrpeljivost i slao političke poruke, koje podrivaju multietnički i multikonfesionalni sklad, koji predstavlja temeljnu vrijednost Crne Gore", ističu u DPS-u.

Iz DPS-a pozivaju mitropolita Amfilohija da uputi izvinjenje vjernicima CPC-a i svim građanima Crne Gore zbog skaradnih, primitivnih izraza tokim liturgije u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

"Takođe, pozivamo nadležne državne organe da utvrde da li spomenuti incident sadrži elemente govora mržnje, i o tome obavijeste javnost", zaključuje se u saopštenju.

Podsjetimo, Amfilohije je poručio da su brojni grijehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji.

“Sad stvaraju i svoje crkve. Možete misliti koji je to stid i sram za Crnu Goru, za Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, da bezbožnici i prodane duše stvaraju neke svoje crkve. Stid i sram je što oni danas izmišljaju nekakvu svoju autofekalnu crkvu, da oprosti ova svetinja. Od otpadaka crkovnih prave crkvu, od onih koji ne služe Bogu Hristu nego sebi i svojim interesima. To je stid i sram današnje Crne Gore, odnosno onih koji su na vlasti“, kazao je  Amfilohije 7. januara.