Bandić novinarkama rekao da "grakću"

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo kao seksistički istup zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Objavljeno: 09. 01. 2019 - 12:55

HND ocjenjuje kao neshvatljivo da su Bandićeve "uporne seksističke ispade" ćutnjom dočekale članice njegove stranke i njegovog sve brojnijeg Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru, prenosi Hina.

Bandić se tokom konferencije više puta sukobio s novinarima koji su mu postavljali pitanja, tvrdeći da mu ne dozvoljavaju da normalno odgovara, a nekim je novinarkama rekao da "grakću" kao "vrane na njegovom igralištu", navodi hrvatska agencija.

"HND je zgrožen istupom Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika stranke BM 365 - Stranke rada i solidarnosti, koji je na današnjoj pres konferenciji okupljenim novinarkama i novinarima uputio niz grubih i seksističkih uvreda", navodi se u saopštenju Hrvatskog novinarskog društva.

Ističe se da HND verbalno iživljavanje i omalovažavanje bilo koje građanke ili građanina smatra krajnje neprihvatljivim i oštro ga osuđuje, a posebno kada je upereno prema novinarkama i novinarima, koji su bili na radnom zadatku.

Stoga, HND žali što prisutne koleginice i kolege na prvu uvredu jednostavno nijesu napustili konferenciju za novinare.

"Budući da Milanu Bandiću ovo nije prvi put da na pitanja koja mu nisu po volji reaguje napadom te smatrajući kako verbalnim nasilnicima nije mjesto u javnom prostoru, pozivamo novinarke i novinare da takve i slične javne istupe ubuduće bojkotuju", stoji u saopštenju, koje je potpisao predsjednik HND Hrvoje Zovko.