Bagzi i Čume biće svjedoci tužilaštva

U postupku za prvu otmicu "zemunskog klana" iz 1997, svjedočiće dvojica svjedoka saradnika Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume.

Objavljeno: 11. 01. 2019 - 13:39
Foto: Kurir.rs

Osim njih, na klupi za svjedoke naći će se i drugi pripadnici ovog klana koji imaju saznanja o tom djelu. Svi će biti ispitani kao svjedoci tužilaštva, a pripremno ročište u tom postupku zakazano je za 17. januar.

U ovom procesu optuženi su dvojica policajaca i dvojica bivših pripadnika "zemunskog klana" jer su kako se sumnja 1997. godine počinili rabojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio. 

Na optuženičkoj klupi, 21 godinu kasnije, naći će se pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić. Oni se optužnicom terete za krivično djelo razbojništvo. 

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost utvrđivaće se koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici. Nakon toga sud će zakazati suđenje, koje će biti javno i na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoju odbranu. 

Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta 2018. godine, ali je sud odbio da im odredi pritvor. Ristić je već u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela za koja je osudjen kao pripadnik “zemunskog klana”. 

Detalji optužnice nijesu saopšteni, a policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gdje su ga maltretirali i zahtijevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 njemačkih maraka, navela je policija. 

Mediji su prenijeli da je u ovom djelu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svjedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević, kao i vođa klana, takođe ubijen Dušan Spasojević

Stevaniću su navodno optuženi prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u „golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gdje su u kući njegovih roditelja skriveni novac i dragocenosti. 

Mediji pišu da je ova - prva “otmica” klana iz Zemuna, poslije koje su uslijedile i mnoge druge, razriješena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao dogadjaje. 

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odnijeli 100.000 maraka i zlatni nakit, poslije torture, ubio se u aprilu 1998. Optuženi policajci su u vrijeme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.