Njujorčani se sjutra voze metroom bez pantalona

Njujorčani su pozvani da sjutra učestvuju u godišnjoj komičnoj akciji "Vožnja podzemnom željeznicom bez pantalona" (No Pants Subway Ride), prenijela je agencija Frans pres.

Objavljeno: 12. 01. 2019 - 20:05

Ta akcija se održava jednom godišnje u januaru i tada se gradjani pozivaju da se voze metroom u donjem vešu.

Prva takva akcija sa sedam učesnika održana je 2002. godine u Njujorku, dok je 2006. bilo 150 učesnika koji su se vozili metroom u šarenom donjem vešu. Tokom te akcije privedeno je osam osoba zbog nepristojnog ponašanja, ali su kasnije oslobodjeni optužbe. 

Vožnja metroom bez pantalona održana je i u Moskvi, prvi put u januaru 2016. godine. Tada su protiv nekih učesnika pokrenute krivične prijave zbog podsticanja nereda na javnom mestu. Nije poznato da li je postupak sproveden do kraja, dok su organizatori naveli da je jedini cilj akcije da se ljudi na javnim mjestima nasmeju.

Organizator akcije je njujorška umjetnička grupa "Improv Everywhere" (Improvizuj bilo gde) formirana 2001. godina sa sloganom "Pravimo scene" (We cause scenes). Cilj te umjetničke grupe je stvaranje smiješnih scena i stuacija u javnosti. 

Vožnja metroom bez pantalona se proširila 2012. godine na skoro 60 gradova u 27 zemalja. U Njujorku je svake godine sve veći broj učesnika. Organizatori su naveli da ih je bilo čak 4.000.

Pored akcije vožnje metroom bez pantalona, grupa je organizovala kupanje u jednoj njujorškoj fontani usred zime. Umjetnici i učesnici u tim akcijama prave se da uopšte nisu svjesni situacije u kojoj se nalaze.