U akciji policije uhapšen i stariji brat Ljubiše Buhe Čumeta

U nastavku velike akcije hapšenja bezbjednosno interesantnih osoba danas je uhapšen i Novak Buha, inače stariji brat Ljubiše Buhe Čumeta, saznaje "Blic".

Objavljeno: 12. 01. 2019 - 20:15
D. Milenkovic, RAS Srbija

Buha je bio prvi svjedok saradnik u Srbiji, i sarađivao je sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Policija je i danas nastavila sa žestokim udarom na kriminalce u Srbiji, prenosi Blic.

List navodi da su obavljeni pretresi kuća i privođenje visokorangiranih pripadnika podzemlja među kojima su Dragan Stojanović, brat vođe novobeogradskog klana Dejana Stojanovića Keke, kao i Vladan Miketić, visokopozicionirani pripadnik Kekine grupe.

Među onima kojima su stavljene lisice na ruke je i Predrag Krajinović zvani Hajder, koji je već osuđivan za ubistvo i koji je poznato po trgovini oružjem.

Podsjećamo da u velikoj akciji policije usmjerenoj na razbijanje kriminalnih klanova u Srbiji juče uhapšeno više od 150 osoba.

Blic piše da se Miketić dovodi u vezu sa brojnim likvidacijama, između ostalih i članova same „Kekine grupe“, koji su se zamjerili vođi.

Miketić je takođe bio blizak sa Nenadom Grujovićem, zvanim Crni Gruja, koji je izvršio samoubistvo. Iako je više puta hapšen zbog oružja i razbojništava, do danas nije osuđen.

U strahu od odmazde klanova koji su u sukobu sa “Kekinom grupom” skrivao se duži niz godina u raznim zemljama Evrope i u Australiji, koristeći lažne identitete, piše ovaj list.

Vjeruje se da je uloga brata vođe “novobeogradskog klana”, Dragana Stojanovića, u prenošenju Kekinih poruka i naloga, s obzirom da se Keka godinama unazad nalazi u inostranstvu, gdje je nerijetko na meti raznih policija zbog organizovanja transporta kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Operativna saznanja govore da je Dragan u stalnom kontaktu sa Kekinim najbližim saradnicima, kako onima koji organizuju preprodaju narkotika, tako i onima koji mu vode legalne poslove. Koristi blindirani automobil i svuda se kreće sa obezbjeđenjem, a u poslovima svoje firme blisko sarađuje sa osobama iz Crne Gore i Hrvatske, koje imaju kriminalni dosije i koje su mahom bile pod istragama u zemljama EU zbog pranja novca, navodi Blic.

Predrag Krajinović Hajder dobro je znano ime u podzemlju već dvije decenije, piše ovaj list. Iako hapšen zbog velikog broja različitih krivičnih djela, od imovinskih, preko nasilničkog ponašanja do iznuda i prevara, osuđivan je dva puta. Naime, Krajnović je prije dvadeset godina osuđen za ubistvo na osam godina i potom uslovno zbog pokušaja teške krađe, podsjeća Blic.

Zanimljivo je i da je svojevremeno privođen i sa Ivanom Adrovcem zbog više od tri kilograma heroina. Posljednji put je privođen u julu prošle godine kada u kod njega pronađeni pištolj i revolver prilikom racije u jednom restoranu.

Sumnja se da se članovi njegove kriminalne grupe već duži niz godina bave iznudama, otmicama i zelenaštvom, ali i da im je posljednjih godina glavni “posao” trgovina oružjem i eksplozivnim napravama velike razorne moći. Hajder je, inače, prije šest godina promijenio prezime u Krajinović.

FOTO: D. Milenković, RAS Srbija