Tomašević: Ponosan sam na moj identitet

Mnogo je nas Crnogoraca u ovom dijelu svijeta. Naše veze sa postojbinom su neraskidive i posjeta Crnoj Gori je za sve nas velika nagrada. Svi to doživljavamo kao naš povratak kući - kazao je Tomašević

Objavljeno: 13. 01. 2019 - 06:10

Crna Gora je moja otadžbina i učiniću sve da unaprijedim ekonomske veze Crne Gore sa Argentinom - kazao je Pobjedi jedan od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federiko Tomašević, čiji je prađed Slavomir Tomašević doselio u Argentinu još prije Velikog rata. Federiko će već povinom ove godine posjetiti Crnu Goru i prvo obići kuću svog prađeda u Herceg Novom.

- Mnogo je crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi i naša je velika potreba da se vratimo svojim korijenima i uspostavimo što snažniju vezu sa zemljom naših predaka. Nažalost, još nijesam posjetio Crnu Goru, ali ću to učiniti već tokom ove godine. Svi mi govore da je prelijepa. Jedva čekam da upoznam i moje rođake. Dio Crne Gore je u mom srcu i veoma smo ponosni na naš identitet -kazao je Tomašević.

MAJSTOR ZA PRAVLJENJE PARA

On je vlasnik najveće banke u tri države, u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, koja je osnovana 1915. godine. Pored banke Puente, veoma uspješno se bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje.

Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo ovog uspješnog 41-godišnjaka majstorom za pravljenje para. Tomašević ima prestižni biznis centar u Londonu gdje često boravi. - Ambasador Stojović mi je rekao da je kuća mog prađeda u Herceg Novom ustupljena penzionerima i da je to sada mjesto gdje oni kvalitetno provode svoje vrijeme, igraju karte, zabavljaju se i provode spokojno dokolicu - kazao je Tomašević, koji Crnu Goru posjetiti u narednim mjesecima.

SARADNJA

Ponovio je da mu je bila velika čast što se početkom decembra sastao u Argentini sa crnogorskim predsjednikom. - Riječ je o čovjeku koji je veoma stručan i sve zna o crnogorskim potomcima u Latinskoj Americi. Razgovarali smo o tome kako unaprijediti saradnju između Crne Gore i Argentine. Moramo to činiti jer nas broj crnogorskih potomaka na to obavezuje. Mnogo je nas koji smo opredijeljeni da osnažimo veze sa postojbinom i veoma sam srećan zbog ove posjete Đukanovića i unaprijed se radujem posjeti Crnoj Gori. Naše veze sa postojbinom su neraskidive i posjeta Crnoj Gori je za sve nas velika nagrada. Svi to doživljavamo kao naš povratak kući - kazao je Tomašević.