Voli ostvario praznični promet od 11 miliona eura

Kupovna moć stanovništva veća je nego što prikazuje zvanična statistika i bolje se živi nego što pokazuju statistički podaci, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun komentarišući velike promete u trgovačkim lancima tokom praznika

Objavljeno: 13. 01. 2019 - 06:15

I za vrijeme ovih novogodišnjih i božićnih praznika u prodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca zabilježene su ogromne gužve i, prema saznanjima Pobjede, ostvareno je desetine miliona eura prometa. Iz najvećih crnogorskih trgovačkih lanaca Pobjedi je saopšteno da su zabilježili značajno uvećanje prometa u periodu od katoličkog do pravoslavnog Božića. Anketirani građani potvrdili su da se u vrijeme pred i u toku praznika trguje znatno više nego u ostalom dijelu godine.

POVEĆANJE

U kompaniji Voli trejd zadovoljni su ostvarenim prazničnim prometom i ističu da je on rezultat ozbiljnog i predanog rada. - Ove godine, u navedenom periodu, naš maloprodajni lanac je ostvario 11 miliona eura prometa – istakli su predstavnici kompanije Voli. Oni su naglasili da je u odnosu na prethodnu godinu praznični promet u ovom trgovačkom lancu veći za deset odsto. - Pripremali smo i prilagođavali ponudu i specijalne popuste, svi naši zaposleni su dali svoj doprinos da se ostvari ovaj odličan poslovni rezultat – poručeno je iz Volija.

U ,,Domaćoj trgovini“, u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti, očekivali su značajno uvećanje prometa tokom praznika. Predstavnici ovog trgovačkog lanca naveli su da su u duhu novogodišnjih i božićnih praznika kupci prepoznali Aroma markete i Konto diskonte kao mjesto gdje mogu pronaći sve što im je potrebno za prazničnu trpezu uz, kako su saopštili, mnoge cjenovne pogodnosti i uštedu kućnog budžeta.

- Krajem mjeseca ćemo imati preciznije informacije, ali u ovom momentu možemo reći da je u odnosu na prošlogodišnje rezultate došlo do uvećanja prometa od 15,2 odsto – kazali su iz Domaće trgovine. Predstavnici ovog trgovačkog lanca vjeruju da su zadovoljili potrebe njihovih potrošača i poručuju da su zadovoljni postignutim rezultatima, s obzirom na to da su prošle godine u istom prazničnom periodu imali uvećanje prometa od pet odsto. - Vjerujemo da je ovako značajno uvećanje nastalo zahvaljujući tome što smo u prethodnom periodu dodatno proširili mrežu, prodajni asortiman i obezbijedili značajne cjenovne pogodnosti za naše kupce – naveli su iz Domaće trgovine.

ODSTUPANJE

Ekonomski analitičar Predrag Drecun je komentarišući velike promete u trgovačkim lancima tokom praznika ocijenio da se radi o neočekivanim ponašanjima potrošača u odnosu na zvanične statističke podatke. - Veliki prometi u objektima trgovačkih lanaca govore da postoji dobar dio skrivene ekonomije, koja se ne evidentira, odnosno prihoda koji se ostvaruju van tokova statističkih evidencija. To znači da je kupovna moć stanovništva veća nego što prikazuje zvanična statistika i da se bolje živi nego što pokazuju zvanični statistički podaci – ocijenio je Drecun. On je naveo da uvećani promet u trgovačkim lancima ukazuje na značaj neformalne ekonomije za preživljavanje crnogorskih građana.

- Po zvaničnoj statistici, 90 odsto naših građana bi trebalo da je gladno, jer po zvaničnim podacima 90 odsto građana prima zaradu ispod prosječne – istakao je Drecun. Prema njegovim riječima, prihodi građana koji se ne evidentiraju su, između ostalog, posljedica doznaka iz inostranstva jer pored zvaničnih postoji i najmanji toliki iznos neevidentiranih doznaka.

On dodaje da značajan izvor neformalne ekonomije predstavljaju i prihodi od poljoprivrede koji se ne evidentiraju, kao i primanje cijele ili dijela zarade ,,na ruke“. - Pored izvora iz neformalne ekonomije građani, naročito u drugoj polovini godine, počinju da štede za novogodišnje praznike – kazao je Drecun.