Cipras brani sporazum s Makedonijom

Grčki premijer Aleksis Cipras branio je u parlamentu Sporazum iz Prespe, koji je postigao s Makedonijom, uoči glasanja o povjerenju njegovoj vladi poslije raspada vladajuće koalicije zbog tog dogovora.

Objavljeno: 15. 01. 2019 - 15:19
Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris

Cipras je rekao da je izabrao da okonča 27-godišnji spor s Makedonijom oko njenog imena i da iskoristi "veliku priliku", uprkos potencijalnoj političkoj cijeni koju bi mogla da plati njegova vlada.

Očekuje se da će Cipras tijesnom većinom "preživjeti" glasanje o povjerenju vladi sjutra uveče. U tom slučaju, parlament bi za nekoliko dana trebalo da odlučuje o ratifikaciji Prespanskog sporazuma s Makedonijom.

Taj sporazum predviđa da ime države bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU. Makedonija je već ispunila svoj dio dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se mijenja ime zemlje.

Dosadašnji partner Ciprasove stranke Siriza, nacionalistička partija Nezavisni Grci napustila je vladu u nedjelju zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.