Đonović: Možda su heroji, ali u rušenju vlastite države

 Ruski predsjednik Vladimir Putin prispjele pojedince iz Crne Gore nazvao je herojima, koje je njegova država, na ovaj ili onaj način, finansirala i organizovala za rušenje vlastite države Crne Gore. Oni su možda na tom poslu heroji – komentariše za Pobjedu Ranko Đonović, politički analitičar.

Objavljeno: 19. 01. 2019 - 07:02

Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, nezavisni poslanik Goran Danilović i predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, prisustvovali su u četvrtak svečanom ručku kojeg je organizovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina. Đonović kaže da su „ovoga puta u Beograd, do Vučića, a preko njega do Putina, stigli Mandić, Knežević, Danilović i Milačić“.

RUŠENJE

- Oni su možda heroji u rušenju vlastite države, možda su samo plaćenici ili palikuće svoje kuće. U svakom slučaju, karcinom su na crnogorskom državnom i nacionalnom tkivu. Ali, možda je, ipak, srećna okolnost što se nijesu međusobno povrijedili trčeći u Putinov zagrljaj jedan preko drugog ili, ne daj Bože, povrijedili Putina – kaže Đonović. Đonović kaže da „nije nepoznato djelovanje i cilj velikorspkih političkih lidera“.

- Oni Crnu Goru vole samo ako nije država, odnosno ako je država čijom teritorijom upravlja Beograd, odnosno Moskva, a sudbina njenih građana zavisi od interesa tih hegemonističkih centara. Oni sve čine da Crnu Goru vrate u 1918. godinu, što neskriveno pokazuju sve vrijeme i na svakom mjestu – rekao je Đonović. Prema njegovim riječima, oni bi trebalo konačno da shvate poslije milenijumskog državnog i nacionalnog trajanja Crne Gore, da će „i ovoga puta pobijediti crnogorski imunitet“.

ĆORAVI POSAO

- Trebalo bi da se manu ćoravog posla, kako ovi koje možemo smatrati domaćim zlom, tako i oni koji to finansiraju i pomažu – poručio je Đonović. DF je, nakon sastanka Mandića i Kneževića sa Putinom, saopštio da je Mandić Putinu „prenio pozdrave i većinsko raspoloženje naroda u Crnoj Gori, koji ne podržava sramne sankcije koje je Vlada uvela Rusiji“, dok mu je Milan Knežević saopštio na ruskom da ga Crna Gora doživljava kao svoga predsjednika. Putin je, kako se navodi, srdačno pozdravio Mandića, Kneževića i Danilovića i „proveo izvjesno vrijeme u razgovoru sa njima“. - Vi ste heroji, poručio je Putin liderima Srba iz Crne Gore - navodi se u saopštenju iz DF-a. Milačić je, kako je saopšteno iz Prave Crne Gore, rekao Putinu da je nužno osavremenjavanje poljuljanih odnosa Rusije i Crne Gore, prije svega zbog duga prema zajedničkim precima i istoriji, ali i prema potomcima