SPC: U Nikšiću prvi put plivano za Bogojavljenski krst

U Nikšiću je prvi put organizovano Bogojavljensko plivanje, a prvi, od oko 80 učesnika, do časnog krsta u rijeci Zeti na Manitovcu doplivao je Marko Mićović (19).

Objavljeno: 19. 01. 2019 - 14:34

Mićović, koji je dobio zlatnik sa likom Isusa Hrista, rekao je da prvi put učestvuje u plivanju na Bogojavljenje i da je radostan što je prvi uzeo krst.

Riječ je o duhovnoj svetkovini koju je organizovala Crkvena Opština Nikšić u saradnji sa Sabornom Crkvom i parohijom Mjesne zajednice Kočani.

Protojerej stavrofor i arhijerejski namjesnik hrama Svetog Vasilije Ostroškog u Nikšiću, Slobodan Jokić, rekao je da su se već nekoliko godina pripremali da bi se tradicionalno Bogojavljensko plivanje organizovalo i u tom gradu.

“Ovo je velika radost i zbog velikog broja učesnika, okupljenog naroda, i potvrđenog zajedništva u Nikšiću. Na Bogojavljenskom plivanju, uprkos snijegu i kiši, učestvovala su i djeca od osam, pa do starijih od 70 godina”, rekao je Jokić.

U Bogojavljneskom plivanju učestvovala je i Katarina Mitrović koja ima osam i njena sestra Elena od 11 godina.

Bogojavljenskom plivanju prethodila je Sveta liturgija u Sabornoj Crkvi i osvećenje vode koja je podijeljena građanima, a potom i osvećenje rijeke Zete.