Krah neće ugroziti bankarski sistem

Invest banka Montenegro je treća banka, poslije Jugobanke i Ekos banke, koja je u posljednjih 18 godina, odnosno od osnivanja Centralne banke, otišla u stečaj. U prve dvije banke proces je davno pokrenut i okončan. Iz Centralne banke ponavljaju da se uvođenje stečaja u IBM 4. januara na sistem nije negativno odrazilo i da je on, uprkos tome i uvođenju privremenih mjera u Atlas banci, stabilan i visoko likvidan.

Objavljeno: 20. 01. 2019 - 06:48

Iz Centralne banke su objasnili da je najbolji pokazatelj da je sistem stabilan i da deponenti imaju povjerenje u njega to što i pored uvođenja privremenih mjera u Atlas banku i stečaja u IBM nije došlo do odliva depozita, naprotiv.

- Ukupni depoziti su na 7. decembar prošle godine na dan uvođenja privremenih mjera iznosili 3,451 milijardu eura, a 3. januara tekuće godine, odnosno dan prije uvođenja stečaja 3,461 milijardu ili deset miliona eura više. Bankarski sektor je u 2018. održao stabilnost i dodatno je unaprijeđen uz visok stepen likvidnosti i solventnosti banaka. Krediti i depoziti su snažno rasli, što je odraz vjere u sistem. Po tome se vidi da je CBCG odradila težak, izazovan i zahtjevan posao na perfektan način, čuvajući prvo sistem i pokušavajući da banke ozdravimo. Atlas banka ima šanse za ozdravljenje - kazao je nedavno guverner dr Radoje Žugić.

JUGOBANKA I EKOS

- Od osnivanja Centralne banke Crne Gore nad tri banke otvoreni su stečajni postupci i to nad Jugobankom Podgorica, Ekos bankom Podgorica i sada Invest bankom Montenegro. Stečajevi nad Jugobankom i Ekos bankom su okončani, a sistem je ostao stabilan- podsjećaju iz CBCG.

Stečajevi su okončani na različite načine.

- U Jugobanci cjelokupnu staru deviznu štednju preuzela je država, dok je u Ekos banci nakon zaključenja stečajnog postupka prema deponentima i ostalim povjeriocima ostalo neizmireno 324.105 eura - kazali su našoj redakciji iz CBCG.

Oni su podsjetili da ni Atlas banka nije jedina koja je od osnivanja vrhovne monetarne institucije „zaradila“ privremenu upravu.

- Do sada  je CBCG uvodila privremenu upravu  u pet banaka, od kojih su  privremene uprave u dvije banke završene stečajem. U dva slučaja je privremena uprava rezultirala vraćanjem banaka u redovni režim poslovanja.  Za Atlas  banku privremena uprava je u toku- kazali su našoj redakciji iz CBCG u odgovoru na pitanje koje banke su do sada bile pod privremenom upravom.

Ni u regionu, a ni svijetu, kako pokazuju podaci, nije rijetkost da banke idu u stečaj ili likvidaciju jer one kako nastaju, tako i nestaju.

U posljednjih 15 godina u Srbiji je bilo više od 20 banaka u stečaju ili likvidaciji, u Hrvatskoj 13, a u Ukrajini su za posljednjih šest godina čak 82 banke bile u procesu stečaja i likvidacije. U ovim zemljama je, zavisno od slučaja do slučaja, to imalo negativne uticaje na ekonomske indikatore. U Moldaviji je kroz gašenje tri banke zabilježen pad BDP preko pet odsto.

(opširnije u Pobjedi)