Najmoćniji prirodni antibiotik

Iako je farmacija napredovala u tolikoj mjeri, ljudi su sve više pobornici prirodnih ljekova da bi svoj organizam zaštitili od štetnog uticaja hemije. Ulje divljeg origana vjekovima je prirodni lijek za različite zdravstvene tegobe.

Objavljeno: 20. 01. 2019 - 20:58
Foto: Novosti

Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik. Ovo ulje jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ali zbog njegove jačine, potrebno je voditi računa o količini i mora se uvijek miješati sa drugim jestivim uljima. U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ovog prirodnog lijeka.

Uspješno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Mnoga istraživanja pokazala su da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva i uspješno se bori protiv čak 30 bakterija među kojima je i E.coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. Podjednako uspješno sanira i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri spoljnoj upotrebi potrebno ga je miješati sa drugim jestivim uljima.

Ublažava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulliše protok krvi i kontrakcije materice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

Pomaže kod problema sa probavom

Bez dobre probave nema  dobrog zdravlja, a origanovo ulje poboljšava protok žuči i samim tim pospešuje probavu. Smanjuje gasove i reguliše želudačne kiseline.

Ublažava posljedice kožnih bolesti

Mnoge osobe su u ovom ulju pronašle spas od psorijaze i ekcema. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ovo ulje se miješa sa  uljem jojobe ili maslinovim uljem, takva kombinacija maže se na promjene nastale na površini kože.

Sadrži mnogo vitamina i minerala

Magnezijum, cink, vitamine C i  E, gvožđe, mangan- sve su ovo nutritijenti sadržani u origanovom ulju.

Ublažava respiratorne probleme

Učinkovit protiv bronhitisa, astme i disajnih  problema izazvanih prehladom. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih  problema izazvanih alergijom i ublažava reakciju tijela na alergene.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidantivnim svojstvima štiti srce i vene od štete koju im nanose slobodni radikali. Smanjuje loš holesterol i sprječava taloženje masti u organizmu.