To je Adam koji je sišao sa crnih crnogorskih brda, govorile su lijepe dubrovačke vlahinje

Na današnji dan, 21. januara 2003. na Cetinju je umro Ljubomir Kapisoda Stanjević, crnogorski etnolog. 

Objavljeno: 21. 01. 2019 - 10:13

Rođen je 1927, završio je Filozofski fakultet na Zagrebačkom sveučilištu. Dvadeset godina bio je direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a potom generalni direktor izdavačko-štamparskog preduzeća »Obod«. Kao direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture rukovodio je izmještanjem manastira Piva i manastira Dubočica kod Pljevalja. Ljubomir Kapisoda autor je više zapaženih radova iz etnologije i istorije kulture Crne Gore. Objavio je monografiju »Vlaška crkva«, studiju »Manastir Stanjevići, stogodišnja rezidencija dinastije Petrović – Njegoš«, te monografiju posvećenu Njegoševoj rodnoj kući, koja je objavljena povodom 150. godišnjice smrti Petra II Petrovića Njegoša. Ljubomir Kapisoda bio je član Matice crnogorske. (portal RTCG, Kalendar)

U knjizi Njegoševa rodna kuća (Narodni muzej Crne Gore, Cetinje, 2002) Kapisoda je dao riječi Vida Vuletića Vuksanovića, ovaj je Njegoša upoznao u Dubrovniku, na plesu kod ruskog konzula Gagića: 

"To je Adam koji je sišao sa crnih crnogorskih brda, govorile su lijepe dubrovačke vlahinje, žaleći što je svještenik. Pravi gospodar, pod skupocjenim kalpakom, u zelenoj dolami, junak, oči mu kao u sokola, brada i kosa kao u vilenjaka, a obrve ko bi mogao da ih opiše. Nikola I je propovijedio da je u Rimu u njegove dane jedna kontesa bila oduševljena Njegoševom ljepotom. Niko se nije mogao odvojiti od njega - govorila je ona." (str 46)

(Naslovna slika: Ljubomir Kapisoda Stanjević i Petar II Petrović Njegoš)