Najbogatijih 26 osoba posjeduje koliko i polovina najsiromašnijih

Međunarodna neprofitna organizacija Oxfam objavila je u ponedjeljak da 26 najbogatijih ljudi u svijetu posjeduje bogatstvo jednako onom koje ima polovina najsiromašnijih, dok su u 2017. godine takvo bogatstvo posjedovale 43 osobe.

Objavljeno: 21. 01. 2019 - 14:38

Najnovije istraživanje, koje prenose svjetske agencije, pokazalo je da je bogatstvo milijardera dnevno raslo 2,5 milijardi dolara u prošloj godini, povećavši se u godinu 12 odsto. Istovremeno, bogatstvo polovine najsiromašnijih u svijetu smanjeno je 11 odsto.

Izvještaj je objavljen pod nazivom Javno dobro ili privatno bogatstvo i to u vrijeme održavanja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj, prenosi SEEbiz.

Povećanjem oporezivanja imovine jedan odsto najbogatijih u svijetu i to samo pola odsto, prikupilo bi se više nego dovoljno novca za obrazovanje 262 miliona djece i pružanje zdravstvenog osiguranja koje bi spasilo 3,3 miliona života u svijetu.

Međutim, takvi porezi su smanjivani, pa čak i ukinuti u bogatim zemljama dok ga zemlje u razvoju gotovo i ne primjenjuju, konstatuje se u Oxfamovom izvještaju.

Stope oporezivanja korporacija u bogatim zemljama spustile su se sa 62 odsto 1970. godine, na 38 odsto 2013. godine, dok je prosječna stopa oporezivanja u siromašnim zemljama trenutno 28 odsto.

Takođe je zabilježeno da u nekim zemljama, poput Brazila, najsiromašnijih deset odsto plaća više poreza na dohodak od najbogatijih deset odsto.

Oxfam je pozvao vlade da povećaju poreze za korporacije i imovinu najbogatijih u svijetu kako bi zaustavile rastući jaz po pitanju bogatstva. 

Vlade podstiču nejednakost nedovoljnim finansiranjem javnih usluga, dok za to vrijeme 'premalo oporezuju' korporacije i bogate te ne uspijevaju zaustaviti utaju poreza, navodi se u izvještaju.