I Gazivode i Trepča biće dio Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači predao je danas kosovskom pregovaračkom timu izvještaj o dosadašnjem toku dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Objavljeno: 21. 01. 2019 - 17:30
Foto: N1

Tači je, poslije sastanka sa kopredsedavajućim tima Fatmirom Limajem i Špendom Ahmetijem, kazao da se radi o informativnom dokumentu koji treba da pomogne pregovaračkoj ekipi Kosova u ispunjavanju svojih obaveza.

"Dokument obuhvata specifična pitanja o kojima smo razgovarali u konačnoj fazi dijaloga, kao što je pitanje nestalih lica, pitanje raseljenih, kulturno nasljeđe, pitanje imovine, prava manjinskih zajednica, povratak arheoloških artefakata. Takođe je zatraženo da se svi sporazumi postignuti u sklopu dijaloga od 2011. do 2015. sprovedu, kao dio sveobuhvatnog sporazuma", kazao je Tači.

Prema njegovim riječima, cilj državne delegacije Kosova je da narednih nedjelja i mjeseci postigne "sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum na međunarodnom planu", koji garantuje učlanjenje Kosova u UN i priznanje od strane Srbije.

"To znači da više nikada neće biti rata između Kosova i Srbije, granice će biti u skladu sa evropskim standardima, Kosovo će ostati multietničko, isto kao i Srbija", rekao je Tači, dodajući da je uz velike poteškoće tako nešto moguće postići.

On je rekao da garantuje da će na kraju i Gazivode, Sjeverna Mitrovica i Trepča biti dio Kosova, kao i da i dalje vjeruje da će se konačnim sporazumom Preševo, Bujanovac i Medveđa priključiti Kosovu.

Jedan od kopredsjedavajućih delegacije Špend Ahmeti rekao je nakon sastanka sa Tačijem da dokument koji im je predstavljen nije transkript sastanaka koje je Tači imao u Briselu, već izvještaj Tačijeve ekipe o različitim temama koje su otvorene u Briselu, kao dio konačne faze.

"Tu figuriraju teme kao što su nestali, raseljeni, kulturno nasljeđe, imovina u dvije države, prava manjina. Mi ćemo ovaj materijal proslijediti državnoj delegaciji i vidjeti da li imamo dodatna pitanja za predsjedništvo", kazao je Ahmeti.

On je dodao da je Tači na sastanku rekao da ne postoji nikakav zvanični nacrt sporazuma dogovoren bilo sa Briselom ili Srbijom.

Ahmeti je najavio da će ubrzo biti održan još jedan sastanak u Briselu o daljim koracima procesa dijaloga i dodao da Kosovo želi da pokrene i pitanja kao što su ratni zločini, sukcesija i pitanje nestalih.

Obraćajući se novinarima, Fatmir Limaj je rekao da delegacija sada zna "na čemu" je Kosovo i dodao da "u svemu treba da počne od nule".

Državnu delegaciju za dijalog je imenovala Skupština Kosova 15. decembra 2018. godine. Članovi delegacije su 8. januara u Briselu razgovarali sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Federikom Mogerini.

Tači: Nakon sporazuma sa Srbijom, otvorićemo ambasadu u Moskvi

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kosovo otvoriti ambasadu u Rusiji.

U intervjuu za bečki Kurir, Tači je rekao da sporazum sa Srbijom bez priznanja Kosova i članstva u UN "ne bi imao smisla".

"Radim na tome da obezbijedimo Kosovu stolicu u UN i da bude priznato na globalnom nivou. Imamo veliku podršku SAD, posebno od Donalda Trampa, ali i prihvatanje od Rusije, ako imamo sveobuhvatan sporazum. To je u prošlosti nedostajalo. Sada je povoljan trenutak na međunarodnom planu. Ako je sporazum prihvatljiv za EU, SAD i Rusiju, to bi značilo globalnu podršku", kazao je Tači.

Navodeći da je sporazum Srbije i Kosova "apsolutno neophodan", Tači je ocijenio da je postizanje takvog sporazuma "teško ali ne i nemoguće".

"Nikada više ne treba da bude rata između Albanaca i Srba. Mi želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum. U cijelom regionu treba da prevlada mir. Mi želimo sveobuhvatni, a ne privremeni sporazum", kazao je kosovski predsjednik.

Govoreći o taksi od 100 odsto koju su prištinske vlasti uvele na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Tači je rekao da je Kosovo "na ovaj ili onaj način bilo prinuđeno da preduzme mjere".

"Učinićemo sve da se dijalog ne otežava, ali Srbija ne smije da postavlja uslove za nastavak dijaloga. Vjerujem da će blokada biti ubrzo okončana", kazao je Tači i izrazio nadu da će se vrlo brzo naći rješenje za nastavak dijaloga i da će biti usvojen sporazum koji će kako je rekao, biti prihvatljiv za obje strane i za međunarodnu zajednicu.