Miloševića terete za reketiranje, a više osoba zbog pronevjera

Osim Miloševića i osam saradnika, prema navodima iz krivične prijave, tereti se još četrnaest osoba među kojima je i nekoliko stranih državljana zbog sumnje da su bili dio mreže koja je počinila više krivičnih djela

Objavljeno: 22. 01. 2019 - 06:00

- Bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević uhapšen je juče ujutro po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je uzimao novac od biznismena Duška Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro na čijem čelu je bio Knežević. Osim Miloševića, juče je u zgradu Specijalnog tužilaštva privedeno i osam saradnika Duška Kneževića, u nastavku akcije koja je pokrenuta pred Novu godinu u čijem je fokusu poslovanje odbjeglog biznismena.

Izjavu u svojstvu osumnjičenih juče su dali Petar Knežević (32), Tomica Knežević (32), Miodrag Knežević (60), Vlatko Rašović (46), Almir Kaluđerović, Tomislav Žižić, Elvir Kalamperović i Đorđe Đurđić. Milošević i osam saradnika, prema navodima iz krivične prijave, terete se da su bili dio kriminalne grupe koju je formirao Duško Knežević. Osim njih u aktu tužilaštva su imena još četrnaest osoba među kojima je i nekoliko stranih državljana, zbog sumnje da su bili dio mreže koja je počinila više krivičnih djela. Oni su obuhvaćeni prijavom, ali su nedostupni crnogorskim vlastima.

PROVJERE

Prema saznanjima Pobjede, tužilaštvo takođe provjerava ukupno 70 pravnih i fizičkih lica zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitim poslovima u kojima je pronevjereno više miliona eura, po nalogu i instrukcijama Duška Kneževića. Đurđić je i ranije hapšen u okviru istrage o poslovanju IBM banke, a važio je za najbližeg Kneževićevog saradnika, bio je izvršni direktor Atlas banke. Rašović je Kneževićev vozač, a Žižić je bio direktor Atlas kapital centra i radio je u Fin investu. Petar Knežević je Dušku Kneževiću vodio poslove na Kipru.

Milošević je juče oko 13 sati priveden u zgradu Specijalnog tužilaštva i nakon saslušanja koje je trajalo više od dva sata donijeto je rješenje o njegovom zadržavanju. On je negirao navode iz krivične prijave, tvrdeći da nije reketirao Kneževića. Prethodno, istražitelji su iz njegovog stana uzeli obimnu dokumentaciju, koja će biti predmet provjera. Osim Miloševiću, još nekolicini osoba nakon saslušanja određeno je zadržavanje, dok se sa slobode brani Tomica Knežević.

Do zaključenja broja našeg lista trajalo je saslušanje dvojice osumnjičenih. Nakon tužilačkog zadržavanja, osumnjičeni će biti privedeni sudiji za istrage koji će se izjasniti o pritvoru. Povodom ove akcije hapšenja, tužilaštvo i policija juče se nijesu oglašavali, tako da nije pojašnjeno koja se krivična djela uhapšenim stavljaju na teret. Zbog tajnosti postupka i branioci osumnjičenih se ili nijesu javljali na pozive redakcije, ili su odbili da komentarišu ovaj slučaj.

AUDIO

Bivši viceguverner Centralne banke našao se u fokusu istražitelja nakon što je u dnevnom listu Vijesti objavljen audio zapis i transkript razgovora sa Duškom Kneževićem, koji je ovaj bjegunac dostavio ovom dnevnom listu. U tajno snimljenoj komunikaciji koja je objavljena i na portalu moglo se čuti kako Milošević obavještava Kneževića za izvještaj, govori koliko osoba će iz Centralne banke kontrolisati poslovanje njegovih banaka, pominje se novac... Knežević je za Vijesti saopštio da je Miloševiću dao 100.000 eura; te je optužbe negirao bivši viceguverner Centralne banke. - Novac je, kako je govorio, bio za to da bi parametri Atlas banke bili u granicama dozvoljenog. Svaki put sam mu davao novac koji je tražio, a zadnji put sam snimio naš razgovor. Kada sam bio siguran da više neće napraviti štetu banci, pokazao sam mu snimak i rekao mu da podnese ostavku ili ću ga objaviti – kazao je Knežević Vijestima.

Milošević je prije imenovanja za viceguvernera radio u Kneževićevim kompanijama, a na snimku se čuje i da ga viceguverner i dalje ostavljava sa - ,,šefe“. Samo sedam dana prije objavljivanja transkripta između Kneževića i Miloševića, na portalu In4s objavljen je snimak na kojem se vidi kako Knežević bivšem gradonačelniku Podgorice i visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista, Slavoljubu Stijepoviću, predaje kovertu. Na snimku se vidi da Stijepović uzima koverat, za koji mu Knežević saopštava da je u njemu 97.500. Knežević je saopštio da je taj novac bio namijenjen za finansiranje DPS-a i da ima dokaz za porijeklo novca. Tužilaštvo tereti Kneževića da je počinio krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem podstrekivanja. Za njim je raspisana nacionalna potjernica i u toku je raspisivanje crvene potražnice. Krajem decembra, po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević uhapšeni su Kneževićeve saradnice, Brankica i Biljana Bašović i dvojica dugogodišnjih službenika Kneževićeve banke, Đorđe Đurđić i Marko Nikolić.

Redovna plaćanja mimo moratorijuma

Firme Atlas grupe - Univerzitet Mediteran, Jadranski sajam, TV A1, kako su Pobjedi nezvanično saopštili, plaćanja obavljaju relativno normalno, izuzimajući ona koja su obuhvaćena moratorijumom. Podsjetimo, moratorijum u Atlas banci uveden je početkom decembra prošle godine i podrazumijeva privremenu obustavu plaćanja sa računa klijenata kod te banke.

Svi zaposleni u Atlas grupi, kojih, prema najnovijim podacima informativne službe te grupe ima 1.000, imali su račune u Atlas banci, preko koje su poslovale sve članice Atlas grupe. Od privremene obustave su izuzete zarade i druga lična primanja, plate i penzije.

Karijera

Velibor Milošević je u CBCG došao u aprilu 2008. godine na prijedlog SDP, tadašnjeg koalicionog partnera u vlasti, a pola godine kasnije – u oktobru izabran je za viceguvernera. Prethodno je bio izvršni direktor Atlas mont fonda i IBM-a. Centralna banka Crne Gore najavila je pokretanje procedure provjere ili ukidanja izdate licence i zatražila izjašnjenje od organa Univerzal kapital banke u kojoj je zaposlen Milošević, na poziciji predsjednika borda direktora.