Radović tvrdi da je Žugić od nje tražio "da smješta ljudima"

U Osnovnom sudu, jutros u 9 časova, je počelo suđenje po tužbi bivše viceguvernerke Irene Radović protiv CBCG i guvernera Radoja Žugića.

Objavljeno: 22. 01. 2019 - 11:00

Guverner Centralne banke Crne Gore, Radoje Žugić, tokom mog angažmana na poziciji viceguvernera, u više navrata vršio je pritisak na mene kako bih uradila određene radnje i protivzakonito i u skladu sa njegovim ličnim željama - kazala je u svom svjedočenju Irena Radović danas u Osnovnom sudu u Podgorici.

„Odmah nakon mog izbora na mjesto viceguvernera nastupili su problemi u obavljanju mog posla. Poseban slučaj je bio kada sam ja dala odobrenje a na osnovu zahtjeva za pristup informacijama od strane MANS-a  da javnost ima uvid u moj personalni dosije.

Tada je traženo da se da na uvid peraonalni dosije svih rukovodilaca ali sam samo ja dala odobrenje za razliku od guvernera i drugog viceguvernera. Tada sam obavila razgovor sa guvernerom koji mi je rekao da on smatra da ne treba da se da uvid javnosti u takve informacije" kazala je Radović.

 Radović je pred sudijom Osnovnog suda rekla da je tada guverner ljutito razgovarao sa njom povišenim tonom ali da je taj razgovor obavljen u četiri oka. Ona je istakla još jedan razgovor u četiri oka  prilikom zahtjeva za dodatnu kontrolu jedne domaće banke.

"Nakon toga drugi veliki problem je nastao u maju 2017. kada sam ja na osnovu plana započela kontrolu u jednoj domaćoj banci.U toku vršenja te kontrole, obavila sam usmeni razgovor sa guvernerom koji je tražio da se ponovo izvrši kontrola te banke. Na tome je insistirao preko drugog viceguvernera Fabrisa. Taj razgovor je bio usmeni i guverner nije razgovarao grubo ali sam ja takvu vrstu naloga shvatila kao neprijatnost insistirajuci da imam puno povjerenje u kontrolore koji su obavili svoj posao", kalaza je ona.

Kako je dalje istakla u svom izlaganju novi problem je nastao kada je Žugić, prema njenom kazivanju od nje zahtijevao da "nadje nešto" izvršnom direktoru jedne strane banke.

 "Imali smo kontrolu u jednoj stranoj banci u toku koje nisu utvrdjene nepravilnosti. Međutim, nakon prijava radnika utvrđeno je da se tamo rade određene prevare putem malih kredita. Tada je guverner preko " svojih saznanja" naredio da se uradi dodatna kontrola. Nakon svih revizija vidjela sam da su taj direktor i rukovodstvo te banke postupili po zakonu nakon otkrivanja prevara i sve prijavili policiji, tužilaštvu i svim nadležnim institucijama. Kada sam saopštila guverneru da nema osnova da se taj direktor makne sa posla, guverner mi je kazao - nađi mu nešto...Ja sam nakon toga zvala na razgovor tog direktora i pitala ga da mi objasni jer sam još uvijek nova u poslu da li je uradio nešto protivzakonito na šta je on kazao da nije ali da je njegov jedini grijeh što je pozvao na odgovornost sestrića guvernera", kazala je Radović.

Radović je pred sudijom u iskazu istakla da se mobing nastavljao te da joj je Žugić preko telefonskog poziva tražio da otpusti Tanju Radunović, jednu od šefica u banci.

"Pošto sam odbila da je otpustim, tj informišem o otkazu, to je dao u nalogu osobi dva nivoa ispod mene. Nije htio da mi da obrazloženje za takvu odluku, već da će Milena Knežević, njegova saradnica, obaviti taj razgovor."

Radović je dalje u svom iskazu navela da je nakon usvajanja Zakona o Centralnoj banci, Žugić posvetio izmjeni sistematizacije kako bi njoj oduzeo ovlašćenja. 

"Potpuno sam izgubila ovlašćenja. Preuzeo je na sebe ovlašćenja za kontrolu banaka. Dat mi je nalog za sektor koji tek treba da se formira. Iako smo dogovorili rok u kojem je trebao da ispuni niz stvari da bih potpisala aneks ugovora on ništa od obećanog nije ispunio", navela je Radović.

Kako je Radović dalje objasnila ona je svoje radne sate provodila u kancelariji punoj vlage. Navodno je mjesecima ukazivala na taj problem i tražila da se isti riješi, a kada se ta tema potegla na sjednici Savjeta, Žugić se kako ona ističe, ''napravio'' da prvi put čuje za taj problem i obećao da to biti riješeno jer ne želi nikome da ugrožava zdravlje.

''Ali se to nije desilo. Kada smo nakon svega otišli moj advokat i ja na primopredaju, vidjeli smo da je kancelarija okrečena, ali ne mogu da kažen kakvo je stanje fasade spolja jer nisam vidjela. Zbog rada u takvoj kancelariji mi se vratila astma koju sam imala kao dijete. To nisu jedini zdravstveni problemi. Ja sam tamo došla kao zdrava žena, sada, zbog tolikog pritiska koji je svakodnevno vršen na mene sada imam i anskioznost, depresiju, morala sam zbog problema da snimam glavu...'', navela je Radović.

Ona je istakla da je za 20 mjeseci nije samo Žugić upućivao uvrede.

''Ja sam na ulici saznala od jednog direktora banke da je održan zajednički sastanak svih direktora na kojem prisustvuju i guverner i viceguverneri. Naravno ja o tome nisam bila obaviještena. Nakon tog saznanja uputila sam kružni mejl u kojem nije bilo ništa uvrjedljivo. U mejlu sam napisala molbu guverneru da obezbijedi da me kao člana rukovodstva, direkcija za ljudske resurse ubuduće blagovremeno obavijesti o dešavanjima koji su od interesa za sve viceguvernere. Taj mejl sam poslala guverneru, viceguvernerima i Ani Šćepanović koja je bila direktorica za ljudske resurse. Nakon petnaestak minua u moju kancelariju je upala Šćepanović koja je ostavila otvorena vrata kako bi čitava CBCG mogla da sluša. Ona mi se obraćala povišenim tonom i vrijeđala me, između ostalog govoreći mi budalo, ološu, gade. Govorila mi je da ne mogu ja da solim pamet guverneru i da nemam svijest gdje se nalazim, te da ne treba da budem dio CBCG. Protiv nje sam podnijela disciplinski postupak. Komisiju za taj postupak je formirao Žugić, a ta komisija je donijela odluku uz obrazloženje iz kojeg jasno proizilazi da ja treba da snosim krivicu za nastali događaj. To jasno govori da se vodio orkestrirani mobing protiv mene'', kazala je Radović.

Ona je dodala da su mjesecima koji su slijedili od nje skrivane informacije u koje je po zakonu morala da ima uvid. Na pitanje sudije, Radović je odgovorila da su gotovo svi zahtjevi i razgovori obavljen u četiri oka te da nema pisanih dokaza o tome jer je, kako ona ističe, guverner njoj rekao da mu ne šalje mejlove.

Suđenje je otvoreno za javnost, a prisustvuju mu predstavnici američke, britanske i slovenačke ambasade.