SDP pokrenula inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine

Socijaldemokratska partija pokrenula je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine o slučaju “Koverta”, a formalnu incijativu će narednih dana uputiti svim opozicionim klubovima poslanika, budući da je za zakazivanje vanredne sjednice neophodno prikupiti 27 potpisa poslalnika Skupštine Crne Gore.

Objavljeno: 22. 01. 2019 - 13:58

SDP je uputio Predlog Zaključaka u skupštinsku proceduru povodom slučaja “Koverta”.

Iz SDP-a je najavljeno da će opozicionim kolegama predložiti tekst Zaključaka o kojima bismo se izjasnili na mogućoj vanrednoj sjednici
Skupštine.

Predlog Zaključaka SDP-a prenosimo u cjelosti:

1.Skupština Crne Gore zahtijeva od nadležnih državnih organa (Tužilaštva, Uprave policije, Agencije za sprječavanje korupcije) da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju “Koverta” koje dovode u pitanje zakonitost finansiranja jednog političkog subjekta i dodatno problematizuju legitimitet parlamentarnih izbora održanih 2016. godine, proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste Skupštinu.

2. Skupština posebno poziva Tužilaštvo, prevashodno imajući u vidu kvalifikaciju SDT od 30.09.2017. godine o krivičnim djelima “stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca”, a koji novac je upravo predmet afere “Koverta”, da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata.

3. Skupština konstatuje da su posljednja dešavanja oko afere “Koverta”, a u kojoj učestvuje sami državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces, i nakon ranijih afera koje su urušavale legitimitet izbornog procesa, nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore na osnovu kojih jedino i može da proizađe vlast sa nespornim demokratskim legitimitetom u čijoj je osnovi slobodna volja gradjana kao ključno Ustavno načelo.

4. Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su, kao takve, i eksplicitno navodjene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog, te da ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU.

5. Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

Obrazloženje:

Stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je gospodin Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuje na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju. Cijenimo da višednevno ćutanje nadležnih institucija ili njihovo neadekvatno reagovanje, sa jasnim elementima selektivnosti u pristupu, ukazuje na problem “zarobljene države”, kako nas EU opisuje u strategiji iz 2018. godine, čime se jasno implicira da institucije ne izvršavaju do kraja svoju ustavnu ulogu.

Nadležni organi, prije svega Tužilaštvo, treba javnosti da daju odgovore zbog čega se u slučajevima od par stotina eura postupalo ažurno i uz mjere lišenja slobode, dok u slučajevima od više stotina hiljada eura, kada dokazi upućuju na nezakonite radnje predstavnika vlasti, takva
reakcija izostaje.

Nadležne institucije bi trebalo da otvore pitanje zakonitosti prihoda javnih funkcionera i njihovog potencijalnog nezakonitog bogaćenja, što je u pojedinim slučajevima više nego očigledno, posebno u kontekstu aktuelne teme o kupovini vile, površine veće od pojedinih državnih institucija, čija se vrijednost mjeri u milionima eura.

Pored objavljenih snimaka koji jasno upućuju na nezakonito finansiranje partije na vlasti, dobili smo i potvrdu tih nezakonitosti sa najviše partijske adrese, pa nadležni treba hitno da daju odgovor kako možemo imati fer izbore ako se milioni eura nezakonito upumpavaju partiji na vlasti i da se to formalno pravda falsifikovanim izvještajima.

Podsjećamo da EU u svakom izvještaju od 2012. godine insistira na epilogu afere “Snimak”, pa je jasno je koliko će i afera “Koverta” uticati na poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija .

Zbog toga je ustavna, politička i demokratska obaveza Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog doma , da cijeneći značaj navedene teme o njoj iskaže svoj stav i time preuzme odgovornost koja se od parlamenta, kao predstavnika svih građana, u svakom demokratskom društvu očekuje.