Po nalogu Kneževića podizali kredite za potrebe kriminalne organizacije

Specijalno državno tužilaštvo u ospežnoj istrazi koja je pokrenuta protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića i 21 osobe provjerava ugovore o kreditima kod IMB i Atlas mont banke, garancije po tim zaduženjima jer, prema saznanjima Pobjede, istražitelji sumnjaju da je taj novac korišćen za „potrebe kriminalne organizacije“ na čijem je čelu bio Knežević, a koja se tereti za utaju poreza i doprinosa, pranje novca i ucjenu.

Objavljeno: 23. 01. 2019 - 06:38

Grupa se tereti da je po nalogu odbjeglog biznismena predavala zahtjeve za kredite kod IMB i Atlas mont banke. Kako nezvanično saznajemo, garancije su bili depoziti iz firmi „Mega Gulf“, „Fiesta investments“ i „Holdings limited“. Istražitelji vjeruju da je taj novac potom završavao kod Kneževića i nekih osumnjičenih, a vraćan je od depozita tri firme koje su bile garant. Centralna banka je u obje banke uvela privremene mjere početkom decembra prošle godine zbog smanjene likvidnosti, što je bila posljedica visoke koncentracije nevraćenih kredita. Potom je u IBM uveden stečaj početkom januara, a za Atlas banku je raspisana dokapitalizacija od 22 miliona eura.

KREDITI

Istražitelji su došli do podataka da je, na primjer, odgovorno lice u „Fiesta investmentsu“ zaključivalo ugovore o namjenskom oročenom depozitu sa Atlas mont bankom, kojim će se vraćati krediti koji su odobravani osumnjičenim fizičkim licima. Tužilaštvo vjeruje da su članovi kriminalne grupe koju je predvodio Knežević bili: Elvir Kalamperović, Andrija Knežević, Miodrag Knežević, Petar Knežević, Andrej Kononenko, Arisk Timofejev, Olga Udilova, Ekatarina Petrovna Kononenko, Zvonko Gobeljić, Nebojša Šovran i Tomislav Žižić. Sumnja se da su oni, po uputstvima „dobijenim od organizatora Duška Kneževića i u dogovoru sa njim predavali zahtjeve za kredite IBM-u i Atlas mont banci, zaključivali kreditne ugovore, novac koristili za svoje potrebe ili ih davali drugim pripadnicima kriminalne organizacije, ali kredite nijesu oni vraćali“...

Specijalno tužilaštvo grupu tereti za više krivičnih djela – utaju poreza i doprinosa, pranje novca i ucjenu. Na čelu grupe, prema novodima iz istrage, bio je Duško Knežević po čijem nalogu su završavani sporni poslovi. Za Kneževićem su crnogorske vlasti raspisale nacionalnu potjernicu, a u toku je procedura za raspisivanje međunarodne. SASLUŠANJE

KONTROLORA

Specijalno policijsko odjeljenje u ponedjeljak ujutro uhapsilo je devet osoba, među kojima je i bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević, koji se u fokusu istrage našao nakon što je Knežević objelodanio njihov razgovor. U tajno snimljenoj komunikaciji moglo se čuti kako Milošević obavještava Kneževića o izvještaju, govori koliko osoba će iz Centralne banke kontrolisati poslovanje njegovih banaka, pominje se novac... Milošević se tereti da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro. Kako Pobjeda saznaje, narednih dana pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević biće saslušano šest kontrolora koji su 2015. godine sačinjavali izvještaje o poslovanju te dvije banke. Šest službenika Centralne banke izjasniće se da li su uzimali novac da bi dali pozitivno mišljenje o Kneževićevom poslovanju. Nakon što daju izjavu, biće poznat njihov status u ovom predmetu.

Ovo je jedan krak u istrazi koju je Tužilaštvo pokrenulo i u kojoj je uhapšen Milošević i još osam saradnika Duška Kneževića. Izjavu u svojstvu osumnjičenih u ponedjeljak su dali Petar Knežević (32), Tomica Knežević (32), Miodrag Knežević (60), Vlatko Rašović (46), Almir Kaluđerović, Tomislav Žižić, Elvir Kalamperović i Đorđe Đurđić. Sa slobode se brane Tomica Knežević i Rašović, dok je ostalima određeno zadržavanje od 72 sata. Branilac Đurđića, advokat Lazar Aković kazao je za Pobjedu da je sudija za istrage Višeg suda ukinuo rješenje o zadržavanju njegovog klijenta i prihvatio žalbu koju su izjavili.

Odluka kojom je određeno zadržavanje, kako je objasnio advokat Aković, vraćena je Tužilaštvu na odlučivanje. Međutim, Tužilaštvo je sinoć ponovo donijelo rješenje o zadržavanju osumnjičenih. Đurđić je bio uhapšen i u decembru u okviru istrage o poslovanju IBM banke, kao bivši izvršni direktor Atlas banke. Rašović je Kneževićev vozač, a Žižić je bio direktor Atlas kapital centra i radio u ,,Fin investu“. Petar Knežević je vodio Kneževićevu kompaniju ACFX, koja je sa Kipra trgovala na Foreksu, a kojoj je tamošnja komisija za hartije od vrijednosti CySEC oduzela dozvolu za rad 2017. godine jer klijentima nije vratila nekoliko miliona dolara. Tužilaštvo provjerava ukupno 70 pravnih i fizičkih lica povezanih sa Atlas grupom, zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitim poslovima u kojima je pronevjereno više miliona eura, po nalogu i instrukcijama Kneževića. Prva hapšenja u ,,aferi Atlas“ bila su krajem decembra kada su u Specijalno tužilaštvo privedeni Brankica i Biljana Bašović, Đorđe Đurđić i Marko Nikolić. Oni su osumnjičeni da su preko kompanije ,,Global karbon“, čiji je osnivač IBM, uzimali novac iz te banke, raspodjeljivali ga u firme kojima su upravljali ili bili ovlašćena lica, a kredite nijesu vraćali. Ovu šemu su, kako se sumnja, sprovodili u periodu od 2008. do 2010. godine.

HAPŠENJA I SNIMCI

Biljana Bašović je izvršna direktorica ,,Global karbona“, Nikolić je radio u ,,Atlas investu“, potom je tri godine bio zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke. Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine. Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su ,,Atika land“ i ,,Mogren hil“. Knežević je izbjegao hapšenje. Ispostavilo se da je u Londonu odakle se svakodnevno oglašava na društvenim mrežama, ali i telefonskim uključenjima u pojedinim medijima. Tvrdi da je snimke koji su emitovani na društvenim mrežama iz zemlje iznio njegov tehničar.

Na tim snimcima nadzornih kamera, koji su, kako kaže, na vještačenju u inostranstvu, ima 2.000 sati njegovih razgovora sa više osoba. Prvi snimak objelodanjen je prije desetak dana na portalu In4S, na kojem se vidi kako bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović dolazi u kuću Kneževića. U kratkom razgovoru on saopštava Stijepoviću da mu je u jednoj koverti 47.500, a u drugoj 50.000, bez navođenja imena valute. Knežević uz to kaže Stijepoviću da su „oni uzeli 2,5 odsto“. Stijepović se odmah oglasio i saopštio da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata, te da je Knežević uzeo svoju proviziju. On je u svojstvu građanina prošle sedmice dao izjavu Specijalnom tužilaštvu. Knežević je vlasnik pet pasoša - osim crnogorskog ima britanski, srpski, kiparski i bjeloruski. On je i počasni konzul Bjelorusije.