Ukradena vrata na trafostanici na Murtovini

Metalno krilo na vratima trafostanice u Ulici generala Sava Orovića na Murtovini već duže je polomljeno i predstavlja opasnost po građane, posebno one najmlađe, piše Pobjeda.

Objavljeno: 23. 01. 2019 - 07:12

Ulaz u trafostanicu bio je blokiran drvenim paletama i manjim metalnim vratima, koja su žicom bila privezana za šarke na koje bi trebalo da bude ugrađeno veće krilo. Iz CEDIS-a su kazali da će vrata na ovoj trafostanici biti ugrađena do kraja ovog mjeseca.

Danilo Vuković, koji živi preko puta trafostanice, kazao je da su vrata sa trafostanice ukradena prije dva mjeseca.

“To metalno krilo je tada neko razbio i odnio ga. Iz CEDIS-a su donijeli to manje krilo i prikačili ga ovako da se ne bi moglo ući u trafostanicu”, kazao je Vuković.

Kako dodaje, prije dva dana dolazio je bravar iz CEDIS-a, koji je uzeo mjere, kako bi napravio nova vrata. Rekao je da će nova vrata biti napravljena i ugrađena za petšest dana”, kazao je Vuković, uz napomenu da ne zna da li se ko od komšija zbog ovog problema obraćao nadležnima.

I njegova komšinica Branka Šišović potvrdila je da već duže nema vrata na trafostanici.

“Neko je tu postavio ove palete, ali ovo ovako nije bezbjedno. Ovdje ima dosta male djece i ovakva, neadekvatno zaštićena trafostanica, praktično bez vrata, za njih predstavlja najveću opasnost”, kazala je Šišović.

Iz CEDIS-a su za Pobjedu kazali da će vrata na trafostanici MBTS 10/0,4kV Murtovina 1 biti završena i postavljena do 31. januara.

Kako navode, na području opštine Podgorica, veoma često, nesavjesni pojedinci otuđuju zaštitna vrata i ostale zaštitne elemente sa energetskih objekata, zbog čega trafostanice pod naponom ostaju neobezbijeđene do evidentiranja krađe.

To, naglašavaju, predstavlja izuzetnu opasnost po građane, naročito u urbanim, gusto naseljenim zonama.

“Naglašavamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično. Zbog neznatne materijalne koristi, pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i nanose materijalnu štetu koja znatno preva zilazi njihovu eventualnu dobit”, poručuju iz CEDIS-a.

Kako ističu, nakon evidentiranja krađe ekipe CEDIS-a urgentno privremeno obezbjeđuje trafostanicu, dok se ne izrade nova vrata i objekat trajno obezbijedi.

Međutim, dodaju oni, nerijetko se dešava da se iste trafostanice nekoliko dana nakon sanacije ponovo nađu na meti kradljivaca.