Njemačka: Povlačimo se iz operacije "Sofija"

Njemačka je privremeno obustavila učešće u operaciji "Sofija", pomorskoj misiji EU koja ima za cilj da suzbije trgovinu ljudima na Mediteranu.

Objavljeno: 23. 01. 2019 - 11:11

Ta odluka donijeta je zbog negativnih stavova Italije o iskrcavanju ilegalnih migranata u Italiji, prenosi Dojče vele na engleskom jeziku i dodaje da zbog toga Njemačka neće poslati nove brodove u blizinu libijske obale umjesto fregate Augzburg.

Tu vijest članovima skupštinskih odbora za odbranu i spoljne poslove saopštio je glavni inspektor Bundesvera Eberhard Cola dodajući da će 10 njemačkih vojnika koji rade u štabu operacije ostati. 

Operacija "Sofija" pokrenuta je 2015. godine sa ciljem hvatanja krijumčara ljudi, a u okviru nje planirana je i obuka obalske straže Sjeverne Afrike. 

Od početka operacije uhapšeno je 140 osoba osumnjičenih da su se bavili tgovinom ljudima i uništeno je više od 400 čamaca koje su oni koristili za krijumčarenje. 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da je operacija "Sofija" još uvek odličan dio odbrambene politike EU, da se suprotstavila trgovini ljudima u Mediteranu i skoro je zaustavila, prenosi Ansa. 

Izvori bliski Mogerini rekli su da je ona ocijenila da je "Sofija" dovela cijelu EU u Mediteran u kome je Italija bila usamljena 2015. godine, kao i da ukoliko Italija ne želi više "Sofiju", EU je spremna da obustavi operaciju.