Raste rizik od gripa, u Hrvatskoj odnio devet života

Dvoipogodišnji dječak iz Ulcinja preminuo je prije dva dana, kako se sumnja, od posljedica gripa, dok je desetomjesečni dječak, u trenutku kada je objavljen ovaj tekst, životno ugrožen.

Objavljeno: 24. 01. 2019 - 00:00

Imao gnojnu upalu pluća i grip - Preminuli dječak iz Ulcinja, u barsku bolnicu primljen je u subotu ujutro sa upalom pluća. Prema prvim informacijama, dječak je imao komplikovanu gnojnu upalu pluća i grip.

Prema saznanjima Pobjede, i brat preminulog dječaka obolio je od gripa, ali je njegovo stanje stabilno.

To je potvrdio i direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović. Prema njegovim riječima, juče su dobili nalaze koji su potvrdili virusnu infekciju gripa tipa ,,A“ kod mlađeg brata preminulog dječaka.

„On ima deset mjeseci i kod nas je iz Ulcinja stigao u ponedjeljak ujutro i njega smo odmah nakon urađene dijagnostike transportovali u Klinički centar“, rekao je dr Tomanović.

Dvoipogodišnjak koji nije uspio da se izbori sa bolešću, takođe je bio hospitalizovan u barskoj bolnici. Kako kaže dr Tomanović, primljen je u subotu u četiri sata ujutru i nakon završene dijagnostike utvrđeno je da ima upalu pluća sa lijeve strane sa sumnjom komplikacije gripa. 

„Ordinirana mu je terapija nakon čega je za vikend bio bolji i davao znake poboljšanja. Međutim, njegovo zdravstveno stanje znatno se pogoršalo u ponedjeljak ujutru, nakon čega smo donijeli odluku o hitnom transportovanju u Klinički centar“, kazao je dr Tomanović.

grip2

Desetomjesečni dječak životno ugrožen - Kada je riječ o desetomjesečnom dječaku koji je životno ugrožen, preliminarni test nije ukazao na virus gripa. „Klinička slika i rengenski stimak te i svi ostali parametri ukazuju da se radi o teškoj respiratornoj infekciji. Životno je ugrožen“, rekao je direktor Dječje bolnice Saša Radović.

Broj oboljele djece, kažu u Kliničkom centru - umjereno je povećan. Trenutno su dobro, ali su iz predostrožnosti pojaćane smjene u Kliničkom.

Isti virus kao u Hrvatskoj - U pitanju je, kažu, isti virus koji je u Hrvatskoj odnio devet života. Objašnjavaju da, ipak, virus sam po sebi nije smrtonosan.

„On nije posebno smrtonosan, nema posebne karakteristike koje bi ukazivale na alarm prema, onome što dobijemo od kolega iz Instututa za javno zdravlje. Naravno uvijek morate uzeti u obzir individualne karakteristike pacijenta, njihovo opšte zdravstveno stanje ali razloga za alarm u smislu samog virusa i njegove penetracije za sada nema“, kazao je Radović za Prvu TV.

sasa-radovic

Ljekari iz Hrvatske, medjutim, ističu da ove godine hara virus gripa tipa ,,A“ koji je, navodno, za oko 30 odsto opasniji od prošlogodišnjeg tipa, a najveći problem, prema pisanju hrvatskih medija, je što on posljednje tri godine nije bio u opticaju pa su mnogi izgubili otpornost.

Virus, kako javljaju, jednako napada sve, ali postoje rizične grupe kao što su trudnice, hronični bolesnici, pacijenti na imunosupresivnoj terapiji. Ovaj virus može izazvati tešku kliničku sliku kod mlađih, prethodno zdravih ljudi, a ugrožena su i mala djeca.

Očekuje se porast broja oboljelih -Porast oboljelih od gripa kod nas, ljekari očekuju u narednom periodu, jer je gotov školski raspust, a povratkom djece u učionice i zatvorene prostore, raste rizik od zaraze. Savjetuju provjetravanje zajedničkih prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje boravi veliki broj ljudi, adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost.

Ljekari ukazuju da je grip lako razlikovati od prehlade.

„Kod prehlade nemamo jako loše opšte stanje, znači bol u mišićima, zglobovima i prosto nemogućnost za opšte aktivnosti“, rekla je pedijatrica Paša Dedivanović za Prva Tv.

Simtomi gripa - Ljekari upozoravaju da grip može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom, onih koji boluju od hroničnih bolesti i posebno starijih osoba, može imati fatalan ishod.

Simptomi gripa, sezonskog i pandemijskog, su povišena tjelesna temperatura, groznica, bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja, kašalj, kijavica, curenje iz nosa i gušobolja. Kod djece se mogu javiti i mučnina, povraćanje i dijareja.

Bolest počinje iznenada, obično nakon 18 do 72  sati od infekcije.

Iz Instituta objašnjavaju da se većina zdravih osoba od gripa oporavi u toku jedne ili dvije nedjelje.

institut-za-bolesti-djece

Prošle nedjelje 36 oboljelih od gripa- Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju je od početka godine prijavljeno 190 osoba sa simptomima nalik gripu. Laboratorijski su potvrđena 64 slučaja gripa tipa A i B, od čega 36 samo prošle nedjelje.

Virus gripa tipa A zabilježen je u 63 slučaja, a tipa B u jednom slučaju. Najviše prijavljenih je u Podgorici, Bijelom Polju i Tivtu.