Povratak instant fotografije

Živimo u doba online medija, Facebooka i Instagrama, moćnih mobilnih telefona sa dvije, pa čak i tri kamere.

Objavljeno: 29. 01. 2019 - 14:21

Dnevno napravimo na desetine fotografija i video snimaka, a možemo i da uživo prenosimo događaje na društvenim mrežama. Zato i čudi vijest da su najprodavaniji foto aparati u online prodavnicama – aparati sa filmom!

I to ne sa bilo kojim filmom – instant fotografija je doživjela pravu renesansu. Foto aparati sa ugrađenim razvijanjem filma, kod nas nekada poznati pod imenom Polaroid fotografija, bili su izuzetno popularni u osamdesetim godinama prošlog vijeka. Nije bilo proizvođača koji nije imao bar nekoliko instant modela. Pojavom digitalnih aparata i video kamera, instant fotografija je otišla u zaborav.

Ali, ne zadugo. U 2018 godini kompanija Fuji je imala odličnu prodaju svojih Instax modela, a tu su i kompanije Kodak i ponovno pokrenuta kompanija Polaroid. Treba reći i da su ovi moderni instant aparati daleko unaprijeđeni, te imaju i ekrane za odabir fotografija, a neki modeli posjeduju i memorijske kartice ili bežično povezivanje kako bi vaše instant fotografije prebacili na računar ili mobilni uređaj. I same instant fotografije su naprednije, otporne su na sunce i vodu, i imaju daleko bolji raspon boja nego njihovi analogni prethodnici.

Posjedovati stvarnu, fizičku fotografiju u doba društvenih mreža postaje i stvar prestiža, a činjenica da imate deset ili petnaest fotografija u aparatu vas tjera da više razmislite o fotografiji, pa vas i čini boljim fotografom.