Samsung priprema memorijske čipove od čak 1 TB

Samsung je ponosno predstavio mobilni memorijski čip koji će smartfonima budućnosti pružati impresivnih 1 TB memorije, dvostruko više od prosjeka kod aktuelnih flagship uređaja.

Objavljeno: 31. 01. 2019 - 11:50

Samsung je nedavno službeno najavio da će mobilnim uređajima prvi na svijetu ponuditi internu zapremninu od 1 TB. Ovo znači da će vaš sljedeći flagship uređaj moći imati 1000 gigabajt zapremnine i to zahvaljujući samo jednom memorijskom čipu.

Veliki korak naprijed

Potpredsjednik marketinga za samsungovu memoriju Cheol Choi u izjavi je naglasio da se 1TB interne zapremnine smatra 'kritičnim doprinosom nastojanju uvođenja korisničkog iskustva laptopa na novu generaciju mobilnih uređaja'. Novi čip zauzima jednak prostor kao prošli čip kapaciteta 512GB koji je čitao do 1000 megabajta u sekundi - deset puta brže od tipične microSD kartice.

Budućnost mobilnih uređaja

Samsung je, podsjetimo, prošle godine reklamirao Galaxy Note 9 kao uređaj 'spreman za memoriju od 1 TB', no to ste mogli izvesti jedino ako ste u uređaj kapaciteta 512 GB dodali memorijsku karticu od 512 GB. Hoće li Samsung ovu tehnologiju koristiti za izradu prvog telefona sa 1 TB interne zapremnine? Moguće, s obzirom da kruže glasine o Galaxy-ju S10 čiji će najnapredniji model navodno stići sa 12 GB RAM-a i 1 TB zapremnine.