Capital Invest: Ugovor o kreditu potvrđuje da je Đukanović govorio istinu

Capital Invest je saopštila da ugovor jasno pokazuje da je Pireus banka imala povjerenje u Mila Đukanovića da mu da kredit za kupovinu akcija Prve banke a da te akcije budu sredstvo obezbedjenja, ali da su željeli da banka bude zaštićena od svih rizika, pa su dali keš kolateral. Navode i da ugovor pokazuje da je Đukanović u parlamentu govorio istinu.

Objavljeno: 31. 01. 2019 - 16:00

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

Nakon što smo demantovali neistinu da je Capital invest dobio kredit zahvaljujući novcu Duška Kneževića”, i izazvali razočarenje onih koji su takvu neistinu plasirali, krenulo se u nova podmetanja i špekulacije, čiji je cilj da na silu, bez argumenata, po svaku cijenu, nekako ospore kredibilitet naše firme i njenog osnivača, Mila Đukanovića.

Da su “novinari istraživači” pročitali Ugovor o zajmu između Pireus banke, Capital Investa i Mila Đukanovića kao garanta, kao i Ugovor o zalogu akcija, koje im je interpretirao njihov glavni i jedini izvor, Duško Knežević, vidjeli bi da u njemu stoji veoma jasna klauzula koja potvrđuje riječi Mila Đukanovića izgovorene u crnogorskom parlamentu, a nikako ih ne demantuje kako se pojedini mediji i njima bliski političari uzalud upiru da dokažu.

U spomenutom ugovoru, stoji klauzula o obavezi Capital investa da u roku od 45 dana dostavi sredstva obezbjeđenja tog kredita u formi vlasništva nad 8000 akcija Prve banke, koje je firma namjeravala da kupi, što je uostalom i bio jedini razlog uzimanja kredita.

Iz ove klauzule jasno i nedvosmisleno slijedi, da je postojalo povjerenje Pireus banke u kredibilitet klijenta, jer mu je, nakon davanja kredita, ostavljen rok od 45 dana za garancije.

Ipak, klijent - Capital invest je želio da partner, odnosno Pireus banka, bude zaštićena od svih rizika, i insistirao je, iako Ugovor to ne predviđa, da i taj period od 45 dana bude pokriven keš kolateralom. O činjenicama u vezi sa položenim depozitom, smo već ovih dana obavijestili javnost.  Nakon 17 dana od dobijanja kredita, 02.08.2007, kupljene su akcije Prve banke, koje su u narednom periodu poslužile kao garancija za kredit.

Dakle, iz svega nevedenog proizilazi da je kredibilitet i ugled osnivača firme Capital invest, bio presudan za dobijanje ovako povoljnih uslova u ovom kreditnom aranžmanu. To su činjenice, a sve ostalo uzaludna podmetanja i manipulacije.

 

zajam-milo