Slavoljub Stijepović osumnjičen za pranje novca

Bivši gradonačelnik Podgorice i visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), Slavoljub Stijepović, osumnjičen je za krivično djelo pranje novca putem pomaganja.

Objavljeno: 01. 02. 2019 - 13:34

Stijepović je, kako je saopšteno iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), danas saslušan u svojstvu okrivljenog.

- Cijeneći prikupljene podatke i dokaze u postupku istrage koja se vodi protiv okrivljenog Vlatka Rašovića i drugih, SDT je juče donijelo naredbu o proširenju istrage protiv okrivljenog Duška Kneževića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika i krivično djelo pranje novca iz čl.268 st.3 u vezi st.1 Krivičnog zakonika. Istraga je proširena i protiv okrivljenog Slavoljuba Stijepovića, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo pranje novca putem pomaganja iz čl.268 st.3 u vezi st.1 u vezi čl.25 Krivičnog zakonika – saopšteno je Portalu Analitika iz SDT-a.

Podsjetimo, predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, dostavio je medijima 11. januara video-snimak na kojem se vidi kako Stijepoviću predaje kovertu.

Na snimku se vidi da Stijepović uzima podeblji koverat, ali se direktno ne vidi novac. U transkriptu koji su objavili mediji, Knežević prvo pominje cifru od 47.500, zatim i 50.000, i kaže Stijepoviću: „To ti je 97.500“.

Knežević je nakon toga saopštio da je taj novac bio namijenjen za finansiranje DPS-a i da ima dokaz za njegovo porijeklo.

On je ranije optužio glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da je pokušao da ga poveže s aferom 'državni udar' i da je zato uhapsio vozače njegove Atlas banke, zbog sumnje da su pokušali da 'operu' 100.000 eura na šalterima te banke.

Stijepović je, u reagovanju na objavljeni snimak, naveo da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata, te pozvao nadležne organe da ispitaju Kneževićeve navode. Stijepović je nakon toga saslušan u SDT-u u svojstvu građanina.

Knežević, koji se trenutno nalazi u Londonu, od strane SDT-a označen je kao organizator kriminalne grupe koja se sumnjiči da je godinama nezakonito ostvarivala milionsku korist. SDT je za njim raspisalo nacionalnu potjernicu, a podnijet je i zahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice.