Kolinda u zagrljaju sa otmičarkom aviona

Društvenim mrežama se brzo širi fotografija na kojoj se vidi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kako se ljubi sa teroristkinjom Julijanom Bušić.

Objavljeno: 01. 02. 2019 - 17:46

Ona je supruga hrvatskog nacionaliste Zvonka Bušića, sa kojim je svojevremeno u SAD osuđena na doživotnu robiju zbog otmice aviona, piše hrvatski portal Index.

Julijana je zajedno sa mužem Zvonkom i još trojicom muškaraca učestvovala u otmici putničkog aviona na liniji Njujork – Čikago.

Zvonko Bušić bio je hrvatski nacionalista koji je 1976. u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu od koje je stradao njujorški policajac Brajan Marej.

Otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom, pa avion nije sletio u Čikago, nego je nastavio do Londona, iznad kojeg su bacili letke tražeći nezavisnost Hrvatske od tadašnje Jugoslavije. Nakon višesatne drame otmičari su se predali.

Policajac Marej bio je član pirotehničarske ekipe, a trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su otmičari ostavili u ormariću na njujorškoj željezničkoj stanici.

Zvonko i Julijana Bušić su osuđeni na doživotni zatvor, s mogućnošću pomilovanja nakon 10 godina odslužene kazne.

Julijana je pomilovana 1989. godine, a njen suprug je u Hrvatskoj 2013. počinio samoubistvo.

Fotografija Grabar Kitarović i Julijane Bušić nastala je marta prošle godine na promociji knjige “Ko je ubio Zvonka Bušića”.

Knjigu je napisao ekstremno desni publicista Tihomir Dujmović, a promocija je održana u dvorani Vijenac u sklopu Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. Bio je tu i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, ministar branitelja Tomo Medved, pa i ekstremno desni saborski poslanik Željko Glasnović, kao i Zdravko Tomac.