Bečić odbio prijedlog Abazovića

Demokratska Crna Gora predala je juče Opštinskoj izbornoj komisiji u Tuzima izbornu listu za predstojeće izbore, koji će u toj novoj samostalnoj opštini biti održani 3. marta, saopštio je Pobjedi predsjednik OIK Tuzi Stefan Ujkić.

Objavljeno: 07. 02. 2019 - 06:10
Foto: I. Bozovic

Nosilac liste, kao i na prethodnim, biće Stjefan Camaj i ona bi trebala da bude potvrđena na sjednici OIK Tuzi. Otpočinjanjem procedure za izbore u Tuzima Demokrate su odbile poziv koalicionog partnera Građanskog pokreta Ura da opozicione partije, s obzirom na afere „koverat“ i „Atlas“ koje ovih dana potresaju Crnu Goru, treba da bojkotuju izbore u toj opštini.

Lideri Demokrata i GP Ura Dritan Abazović potpisali su 21. marta prošle godine memorandum o saradnji kojim je omogućeno stvaranje koalicije ,,Za 21. vijek“, koja je nastupila na izborima u Podgorici, Bijelom Polju, Baru i Danilovgradu, a najavljen je zajednički nastup i na narednim parlamentarnim izborima.

Bečić i Abazović su zajedničkim nastupom sredinom januara ove godine pozvali opoziciju na jedinstveni bojkot parlamenta, što je ostatak opozicije odbio. Glavni odbor Ure odlučio je na sjednici u ponedjeljak da ta partija podrži građanske proteste koji se u Podgorici održavaju pod sloganom „97000 odupri se“, ali i da ne učestvuju, odnosno bojkotuju lokalne izbore u Tuzima. To je u ime partije u utorak saopštio njen lider Dritan Abazović.

Odluka Demokrata da nakon 24 sata od poziva Abazovića za bojkot formalno predaju listu je prvo javno neslaganje dvojice opozicionih lidera od marta prošle godine. Da se potencijalna koalicija neće dogoditi i kada su u pitanju Tuzi, nedavno je nagovijestio nosilac liste Demokrata Stjefan Camaj, navodeći da nije došlo do dogovora njih i Ure.

Camaj je tada objasnio da Ura nije prihvatila ponudu Demokrata. Naglasio je i da očekuje dobar izborni rezultat u Tuzima.

- Očekujemo dva mandata i ponavljanje rezultata koji smo imali na zadnjim izborima u Tuzima – rekao je ranije Camaj.

Od opozicionih partija svoju listu na lokalnim izborima u Tuzima predala je i Socijalistička narodna partija.