Vučinić: Nije kriv inspektor, kriva je administracija

Izvještaj inspektora za kulturna dobra, na temelju koga je Tužilaštvo odlučivalo o krivičnoj prijavi protiv Mitropolije crnogorsko-primorske podnijetoj zbog gradnje u manastirskom kompleksu na Prevlaci kod Tivta, bjelodani je primjer zavjere protiv Crne Gore, koja moćnom organizacijom iz pozadine, u konačnom, gura državu u slom ustavnoga poretka i propast, ocijenio je za Pobjedu koordinator Crnogorskog pokreta Stevo Vučinić.

Objavljeno: 07. 02. 2019 - 10:25

Komentarišući odluku Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, koje je prošle sedmice odbacilo krivičnu prijavu ove organizacije, Vučinić je istakao da “nije kriv inspektor” koji je “u izvještaju napisao da se na Prevlaci ne gradi, nego su samo izvršeni zaštitni konzervatorski radovi”

“Krive su visoke adrese koje su decenijama pokrovitelji, inspiratori i inicijatori zločinačkom djelovanju Beogradske patrijaršije, uperenom protiv crnogorske kulturne baštine. A njihovi instrumenti, u vidu inspektora, što voljno što nevoljno, oblikuju takvu politiku u zakonsku formu”, kategoričan je Vučinić.

Kotorsko tužilaštvo je u postupku “na osnovu izjašnjenja inspektora za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove utvrdilo da su izvođeni određeni zemljani radovi, ali da su imali za cilj da spriječe obrušavanje ostataka zida Crkve Svetog Mihaila arhanđela”, te ocijenilo prijavu Crnogorskog pokreta neosnovanom.

Zapažanja inspektora, kako je, pak, kazao Vučinić “opovrgavaju snimci dovršene krstionice nad morem i betoniranih objekata nad samim lokalitetom, koje je objavila sva štampa i portali”.

“Dok svako slovo iz obrazloženja toga izvještaja zrca podmuklim cinizmom. Dakle, na tivatskoj Prevlaci ne vrše se konzervatorski radovi, nego se namjerno razaraju temelji dukljanskoga manastira Svetoga arhanđela Mihaila i nadgrađuje buduće sjedište Bokokotorske episkopije Beogradske patrijaršije”, istakao je Vučinić.