Institucije da odgovore na aferu ,,Atlas“

Uvjeren sam da je i vaša vlast znala šta može da očekuje kada je tim institucijama pružila podršku, tako da sigurno nije zatečena reakcijama političkih protivnika, koje baš briga za istinu ili Duška Kneževića, jer su oni svoje „demokratske“ uzore, u neprekidnoj borbi protiv Mila Đukanovića, davno našli u Hagu, Kremlju ili Čečeniji -kaže Jovanović

Objavljeno: 10. 02. 2019 - 06:10

Mislim da Crna Gora ima važne i značajne nezavisne institucije i da je od izuzetnog značaja da se afera Atlas rješava kroz institucije - kaže u intervjuu Pobjedi Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije u Srbiji. Objašnjava da se otvorena regionalna pitanja moraju rješavati snažno zbog mira na Balkanu.

POBJEDA: Odbjegli biznismen Duško Knežević, protiv koga je SDT podiglo optužnicu, iz Londona agresivno targetira vladajuću partiju i predsjednika Đukanovića. Jedni tvrde da iza Kneževića stoji Rusija, drugi SAD, treći Velika Britanija. Da li te glasine, po Vašem miđljnju, imaju osnova?

JOVANOVIĆ: Poštujem Crnu Goru i znam da i bez mog mišljenja svako normalan razumije zašto samo vaše institucije treba da odgovore na slučaj Atlas grupe. Isto sam tako uvjeren da je i vaša vlast znala šta može da očekuje kada je tim institucijama pružila podršku, tako da sigurno nije zatečena reakcijama političkih protivnika, koje baš briga za istinu ili Duška Kneževića, jer su oni svoje „demokratske“ uzore, u neprekidnoj borbi protiv Mila Đukanovića, davno našli u Hagu, Kremlju ili Čečeniji.

Sigurno je da neprijatelji Crne Gore uživaju u ovoj situaciji. Oni koji su godinama radili na podrivanju napretka Crne Gore sada likuju u velikoj mjeri. Mislim da Crna Gora ima važne i značajne nezavisne institucije i da je od izuzetnog značaja da se stvari kroz institucije rješavaju.

POBJEDA: Hoće li, po Vašem mišljenju, Prespanski sporazum podsticajno djelovati na rješavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu?

JOVANOVIĆ: Prespanski sporazum je najvažniji završen posao u posljednjih nekoliko godina u čitavoj regiji. On je jasan signal za građane cijele regije da vlast mora biti odlučna, hrabra i da mora da se hvata u koštac sa najvećim izazovima. Mlake reakcije u regionu i odsustvo snažnije podrške ovakvom pristupu odraz su nemogućnosti lidera iz regije, koji jasno vide taj put, da čine ono što su makedonski i grčki premijer uradili: nema prostora da se gubi vrijeme, hitno rješavajmo sukobe – zbog budućnosti.

Nadam se da je ovo jasan signal vlastima u Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali i na Kosovu, da se otvorena pitanja moraju rješavati i snažno, uprkos cijeni koja mora da se plati, raditi na miru na Balkanu. Ovaj sporazum je veliki podstrek za nas u LDP-u – zato vrijedno radimo na „Platformi za mir“, koja bi trebalo da okupi lidere iz čitave regije i da bude snaga koja jasno i glasno podržava ovakve procese. Ovo nije partijsko, već pitanje života za naše građane.

POBJEDA: Uprkos visokom rejtingu vladajuće koalicije u Srbiji (preko 50 odsto prema posljednjim objavljenim anketama), u dosta gradova se održavaju građanski protesti. Mogu li oni uspjeti bez organizacione podrške političkih partija?

JOVANOVIĆ: Dobro je da su građani odlučili da iskažu svoje nezadovoljstvo i svakako da je uvijek dobro kada mladi svijet diže glas za svoju budućnost. Zanimljivo je pratiti to bježanje od političkog establišmenta na građanskim protestima, koji, između ostalog, imaju za cilj da etabliraju nekakva nova lica. Ja sam za nova lica. Ne za Legijine ortake, propale desničare i ljude koji u naš politički život unose konfuziju i pokušavaju da demonstriraju političke poslove kao lake i jednostavne, a sve nas demonizuju kao propale političare i lopove.

Nezadovoljstvo građana je važan znak da ova vlast mora mnogo bolje da radi na sprovođenju politika koje su upravo glavni kamen temeljac evropske Srbije. Zanimljivo je da bismo mogli da pronađemo sigurno desetak teških političkih stvari oko kojih se većina u opoziciji i vlasti slažu, a sa tim idejama nema te demokratske, odgovorne države.

Ne možete da prećutkujete grobnice, da ćutite o teškim zlodjelima, da veličate ubice i progonitelje i da nas ubjeđujete da ste jasno i glasno uz građanski protest. Jer ako je zaista tim građanima malo stalo do ovih vrijednosti, onda je to još jedna izgubljena prilika. I drugo, Srbija je duboko podijeljena zemlja i trenutno je jaka ta struja koja stoji uz Vučića i njegove poteze, ali je jasno da kod velikog broja ljudi postoji jedno neartikulisano nezadovoljstvo. To je suština.

POBJEDA: Jezik mržnje, prijetnje neistomišljenicima su naša svakodnevica, ali predstavnici vlasti reaguju samo kada je napadnut njihov član, promoter ili simpatizer. Što nas je toliko podijelilo? Što mislite o tvrdnjama da je sada gore i teže boriti se politički nego 90-ih godina?

JOVANOVIĆ: Ta ista mašinerija, koja je radila još u davna vremena, već trideset godina služi samo novim gazdama. Surovija i bez imunosti na neke bazične stvari. Sve je samo postalo toliko jeftino i jadno, pogledajte te naslovne strane. Uzmite primjer Jelene Karleuše, da uopšte ne idete u ovaj politički dio. Na ovakav način gaziti po jednoj osobi...

S druge strane, baš je ružno kad se na neke klince na tim protestima, na neke naše intelektualce, sruči čitava haranga. Čak i da su u krivu, to je najbolje što ova zemlja ima. Zaustavimo to gaženje. Neuporedivo je ovo sa devedesetim. Da smo mi imali društvene mreže, Sloba bi ranije otišao. Prosto, nije to isto. Ovo je gore, jer, uprkos svemu, mi imamo osjećanje da je sve isto. Dakle, nije dobro, ali je veliko pitanje u kojoj mjeri smo sami odgovorni što nijesmo reagovali ranije i drugačije.