Dodik i Čović: Pozivamo Bošnjake da se konsoliduju

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i Dragan Čović izjavili su nakon današnjeg sastanka u Mostaru da su još više produbili saradnju te dvije stranke i najavili da će se ona prenijeti sa centrala i na niže stranačke nivoe.

Objavljeno: 10. 02. 2019 - 17:30
Foto: R. D./Klix.ba

To prenosi sarajevski Kliks, koji u naslovu vijesti ocenjuje da su "Dodik i Čović u Mostaru zabetonirali saradnju".

Navodi se da je Čović rekao da će obojica raditi na zbližavanju hrvatskog i srpskog naroda, kao i da će pozvati treći narod u BiH (Bošnjake) na saradnju.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništvu BiH, rekao je da je potrebno da se zvaničnici SNSD-a i HDZ-a periodično sastaju kako bi odgovorili na izazove, a to je u ovom momentu zastoj u formiranju vlasti na nivou BiH.

"Nedopustivo je da se ovako kasni. Treba da imamo u vidu da je hrvatska i srpska reprezentacija već odavno jasna. Čekamo da se u okviru bošnjačke strukture konsoliduje ta politička volja i da se konačno nađemo u parlamentu i da radimo poslove koji su propisani zakonom i ustavom", poručio je Dodik.

On je rekao da mu se čini da je (bošnjačka) opstrukcija formiranja vlasti evidentna, ali je najavio da će se i na to imati odgovor, ukoliko se u narednim danima ne raščisti situacija.

Dodik je rekao da će SNSD podržati izmjene izbornog zakonodavstva koje traži HDZ, naglasivši da je zahtjev hrvatske strane fer i da treba da se spreči da jedni drugima biraju političke predstavnike.

"Bez obzira na različite ideološke pristupe, BiH je zemlja dva entiteta i tri naroda. Pokušaj stalnog zauzimanja pozicija koja pripada drugima osnovni je problem", naveo je Dodik.