Microsoft poziva kompanije da prestanu da koriste Internet Explorer

Microsoft je svjestan da postoji veliki broj organizacija koje koriste starije verzije Windows-a, kao i Internet Explorer koji je inkorporiran u njih. Međutim, kako je to već davno prevaziđen browser, kompanija moli korisnike da se otarase starih navika i da pređu na moderan pregledač.

Objavljeno: 11. 02. 2019 - 11:05

U svom blog postu, Kris Džekson, zaposlenik Microsoft-a koji se bavi pitanjem sigurnosti na mreži, rekao je da upotreba Internet Explorer-a donosi kompanijama tonu tehničkih problema. Najjednostavnije rečeno, upotrebom IE-a, organizacije sebi stvaraju dodatne troškove idući linijom najmanjeg otpora, umjesto da odaberu moderno rješenje koje će biti najbolje za njih u dužem vremenskom periodu. 

Džekson je pomenuo da postoje kompanije koje još uvijek koriste Internet Explorer 6, zasnovan na standardima koji potiču još iz 1999. godine, kao i da na taj način nisu u mogućnosti da pravilno prikazuju moderne web stranice. Microsoft je ranije pokušao da ograniči probleme koji nastaju upotrebom Internet Explorer-a, a jedan od njih je bio i kreiranje režima prikaza za preduzeća iz 2014. godine. 

Ovaj režim omogućava sajtovima da se prikazuju onako kako su to činili u prethodnim verzijama Internet Explorer-a, da bi se izbegli problemi sa kompatibilnošću. Naravno, to je samo "krpljenje", jer je jedino pravo rješenje prelazak na moderne browsere. 

U 2016. godini, Microsoft je prekinuo podršku za IE 8, 9 i 10, a većina web programera više ni ne provjerava kompatibilnost svojih proizvoda sa Internet Explorerom. Ipak, ovaj web broswer i dalje drži drugu poziciju po upotrebi sa tržišnim udijelom od 10.46% (sve verzije IE-a zajedno), dok njegov naslednik Edge za sada zauzima četvrto mjesto sa 4.30 procenata.